Matematik

Hvordan laver jeg disse opgaver?

07. maj 2014 af Malene121 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi har f(x)=2,5·x4,2.

a)  Når vi har en ændring i x på 2%, hvad er så ændringen i y ?

________________________________________________________________________________

Sammenhængen mellem antal fuglearter og størrelsen af den sø, de lever ved, kan beskrives ved funktionen

         f(x)=b·x0,25,1000≤x≤64000

hvor f(x) er antallet af fuglearter ved søen, og x er søens overfladeareal (målt i m2).

a)  Bestem tallet b, når det oplyses, at der er 3 fuglearter ved en sø med overfladeareal 1650 m2. Bestem overfladearealet af en sø med 6 fuglearter.

Om to søer S1 og S2 gælder, at x2=10·x1, hvor x1 er overfladearealet af S1, og x2 er overfaldearealet af S2 . Endvidere gælder, at f(x2)=k·f(x1).

b)  Bestem k, og beskriv, hvad dette tal fortæller om antallet af fuglearter ved de to søer.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

a) Så skal du vel bruge formlen for vækstrate? Indsætte det du kender og isolere ry.

a) Du indsætter antallet af fuglearter i din funktion samt overfladearealet af søen. Derefter isolerer du b.

Du indsætter antallet af fuglearter (6) i din funktion sammen med din b-værdi, og isolere overfladearealet som er f(x).

b) Du kender formlen:

f(x2) = k * f(x1)

Så indsætter du definitionen af x2 og definitionen af x1. Isoler så k i ligningen.


Svar #2
07. maj 2014 af Malene121 (Slettet)

Forstår ikke helt.. ER det hele bare en noget jeg skal isolere, eller kan jeg solve det..

Med hensyn til den første opgave hvordan vil du brugge formlen for vækstraten?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Hvis du bruger Ti-nspire eller anden lommeregner med solvefunktion så vil jeg da rådgive dig til at bruge det! Det ville jeg selv have gjort ;) Men at solve og isolere, er altså det samme...

Find formlen for vækstraten og indsæt det den kræver. Til sidst, vil du kun have en ubekendt værende ry.

Find formlen og prøv, det er let nok! Husk dog at lave de 2% om til decimaltal når du indsætter tallet i formlen på rx's plads.


Svar #4
07. maj 2014 af Malene121 (Slettet)

1+ry=(1+0.2)??

Hvilk du ikke forklar mig mere konkret opgave 2 a?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Ja præcist. Isoler nu ry. Eller hvis du vil, brug solve med henblik på ry :)

Du vil da få facit i decimaltal. Omregn til procent! :)

2a? Den med fuglene?


Svar #6
07. maj 2014 af Malene121 (Slettet)

2a ja den med fuglene


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Du får givet funktionen:  f(x) = b·x0,25

Du får at vide at:

f(x) er antallet af fuglearter

x = søens overfladeareal.

Du har altså 3 ubekendte i din funktion: f(x), b og x.

Så får du givet f(x) og x, idet de fortæller dig, at

f(x) = 3

x = 1650

Så er den eneste ubekendte tilbage konstanten b.

Så isolerer du b og bestemmer på denne måde værdien for b.


Svar #8
07. maj 2014 af Malene121 (Slettet)

solve(3=b*16500.25,b) ? b=0.470707 ????


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Ja :)


Skriv et svar til: Hvordan laver jeg disse opgaver?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.