Fysik

Indre modstand

08. maj 2014 af Franz1996 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder her og snart dør, fordi jeg ikke kan få dette til at gå op.... 
Kan nogle fortælle mig hvordan jeg finder den indre modstand min solcelle, i et kredsløb jeg har lavet. Der ligger et billede af opstillingen vedhæftet.

Jeg har målt nogle data hvor det kun er voltmeteret og solcellen som er sat sammen hvor jeg får spændingen til at være 2,45 V ved en højde på 0,4 meter.
Så har jeg målt nogle ting hvor jeg har en 33ohm's modstand koblet til, samt et ampermeter. (ved samme højde):


Højde                spænding             Ampere
0.4M                  0,65V                    0,017A

Jeg har så prøvet at regne lidt på det, hvilket har givet mig svaret: 

 V0=(Ri+Ry)*I <--> Ri = V0/I - Ry :

Ri=2,45V/0,017A - 33ohm = 111,117 ????

Men dette kan jo ikke passe? hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2014 af hesch (Slettet)

U0 = 2,45V

Belastet med 33Ω har du så:

U0 - Ri*0,017A = 0,65V      =>

-Ri = (0,65V - U0) / 0,017A     =>

Ri = 105,88Ω


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2014 af hesch (Slettet)

#1   PS:  Det du nok gør galt, er at du includerer  Ry=33Ω i beregningen, men hvis det er en

orange-orange-sort-guld modstand, er den jo behæftet med 5% usikkerhed. Så brug målingen fra klasse 0,5 instrumenterne (voltmeter og amperemeter) istedet.

Iøvrigt har solceller ikke en ohmsk indre modstand, men snarere en ulineær diodekarakteristik. Så hvis du udskifter Ry=33Ω  til Ry=68Ω  ( eller kortslutter solcellen ) og beregner Ri igen, finder du givetvis en anden Ri-værdi.


Skriv et svar til: Indre modstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.