Matematik

grænser for vækst

15. maj 2014 af xwomen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har problemer med at løse denne opgave, er der nogle som er skarpere end jeg der kan hjælpe mig?

Befolkningstallet på jorden er 6 milliarder og vokser med 2% om året.

Antallet af matematikere er i dag 1 million og antallet vokser med 15% om året.

1. Hvornår vil alle mennesker på jorden være matematikere?
2. Kommenter fornuften i forrige spørgsmål!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2014 af LeonhardEuler

Opstil to eksponentielle funktioner. Sæt dem lig med hinanden og løs ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2014 af LeonhardEuler

f(x) =  6 • 109 • 1,02x

g(x) = 1 • 106 • 1,15x

Løs f(x) = g(x)


Svar #3
15. maj 2014 af xwomen (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår hvad du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2014 af Amril (Slettet)

Du opstiller to funktioner, typisk benævnt f(x) og g(x), som hver for sig beskriver hvordan hhv. befolkningstallet og antallet af matematikere vokser, og givet oplysningerne i #0 kan vi opstille to eksponentielle modeller, af formen y = b * ax, hvor den afhængige variabel y angiver antallet af mennesker/matematiker efter x år. 

Sætter du disse lig hinanden og løser for x, vil du få det antal år som det vil tage før alle mennesker er matematikere ifølge modellerne


Svar #5
15. maj 2014 af xwomen (Slettet)

Jeg er slet ikke sikker på jeg forstår hvad det er jeg skal. jeg har prøvet at gøre noget, som jeg har vedhæftet i et billed. 

men forstår ikke det med at man sætter dem lig hinaden?

Vedhæftet fil:maaatematik.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj 2014 af Amril (Slettet)

Funktion f = antallet af mennesker efter x år.

Funktion g = antallet af matematikere efter x år.

Du vil beregne, hvornår disse er lig hinanden. Så derfor sætter du dem lig hinanden, og beregner den x værdi som opfylder denne lighed. 

Således skal du løse følgende

f(x) = g(x)

.... for x, hvor du selvfølgelig erstatter f(x) og g(x) med de reelle funktioner angivet i #1. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Funktionen f(x) angiver det samlede antal mennesker som funktion af x, hvor x er antal år regnet fra nu af.

Funktionen g(x) angiver antallet af matematikere som funktion af x, hvor x er antal år regnet fra nu af.

Opgaven spørger (urealistisk) om, hvornår alle mennesker på Jorden vil være matematikere, ifølge disse forenklede modeller. For at besvare det spørgsmål skal man derfor løse ligningen

        f(x) = g(x) ,

dvs.

        6·109 · 1,02x = 1·106 · 1,15x ,

eller

        1,15x / 1,02x = 6·109 / (1·106) , eller

        (1,15/1,02)x = 6·103 .

Tag nu log() på hver side og isoler x.


Svar #8
16. maj 2014 af xwomen (Slettet)

Hvordan tager man log() på hver side?


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. maj 2014 af LeonhardEuler

Benyt logaritmeregnereglen : ax = b     ⇔    log(ax) =      ⇔     x log(a) = b 

(1,15/1,02)x = 6 · 10

log( (1,15/1,02)x ) = 6 · 103

x • log(1,15/1,02) = 6 · 103

x =  ....


Svar #10
16. maj 2014 af xwomen (Slettet)

okay, mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. maj 2014 af 123434 (Slettet)

9# Smart


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jo, men log() mangler jo i #9 i de to sidste ligninger. Af

         (1,15/1,02)x = 6·103

finder man så

        x · log(1,15/1,02) = log(6·103) ,

og dermed

        x = log(6·103) / log(1,15/1,02)


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. maj 2014 af LeonhardEuler

Fuldstændig korrekt. Det var noget af en smutter, som jeg lavede''deroppe''.

Selvfølgelig er det: ax = b     ⇔    log(ax) = log(b)      ⇔     x • log(a) = log(b)


Skriv et svar til: grænser for vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.