Kemi

Ligevægt af gasser

20. maj 2014 af dietrich - Niveau: A-niveau

Opgave 3.8

I en beholder findes en ligevægtsblanding af 4 gasser ved 400 K:

SO2 + NO2 <=> SO3 + NO

Beholderen indeholder følgende stofmængder:

n(SO2) = 0,62 mol

n(NO2) = 0,41 mol

n(SO3) = 0,84 mol

n(NO) = 0,13 mol

a) Beregn en værdi for ligevægtskonstanten ved 400 K

(hvorfor behøver vi ikke kende beholderens volumen?)

Her har jeg beregnet en ligevægtskonstant på 0,4295

Uden at ændre temperaturen fyldes nu momentant 1,15 mol SO2 ind i beholderen

b) Beregn en værdi for Y umiddelbart efter tilsætningen og angiv til hvilken side reaktionen forskydes for at genvinde en ny ligevægt.

Introducer en variabel x som forklarer ændringen mod den nye ligevægt og opstil et S-Æ-L system (S = start, Æ = ændring, L = ligevægt)

c) Beregn stofmængderne af alle 4 gasser, når den nye ligevægt er indstillet (stadig 400 K)

Jeg håber der er nogle der vil hjælpe mig med b) og c)

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2014 af Heptan

b) Forskydes mod højre

Umiddelbart efter tilsætningen vil der være:

n(SO2) = 0,62 mol + 1,15 mol -x

n(NO2) = 0,41 mol - x

n(SO3) = 0,84 mol + x

n(NO) = 0,13 mol + x


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2014 af Heptan

Beregn reaktionsbrøken, ved at udelade de x'er jeg har skrevet. Beregn ligevægtskonstanten ved at regne med de x'er jeg har skrevet.


Svar #3
20. maj 2014 af dietrich

jeg forstår ikke rigtigt opg. c) vil du være sød at forklare mig denne opgave. Jeg har fået lavet b) så tak for hjælpen til denne! :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2014 af mathon

c)

   i den ny ligevægt:  

                                    SO2 (g)         +       NO2 (g)     <--->      SO3 (g)    +    NO (g)
 stofmængder:         0,62+1,15-x               0,41-x                  0,84+x          0,13+x

.

                                K{_{C}}^{400}=\frac{\left (0,84+x \right )\cdot\left (0,13+x \right ) }{\left (0,62+1,15-x \right )\cdot\left (0,41-x \right ) }=0,429583\; \; \; \; \; \; 0< x< 0,41

                                               x = 0,103063
.

                                 SO2 (g)                +              NO2 (g)            <--->              SO3 (g)       +             NO (g)
 stofmængder:        0,62+1,15-0,103063            0,41-0,10306                   0,84+0,10306          0,13+0,10306

                                   1,67 mol                           0,307 mol                          0,943 mol                 0,233 mol


Skriv et svar til: Ligevægt af gasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.