Fysik

Bevægelse / Acceleration - RHIC

25. maj 2014 af LovePhysics (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa! Jeg er gået i stå med nogle opgaver fra eksamensættet i fredags - ville bare lige høre om nogle af jer kunne hjælpe. 

Guldionerne i acceleratoren RHIC bevæger sig med farten 2,997*10^8 m/s i en ring, der har omkredsen 3834 m.

a) Hvor lang tid tager det en guldion at bevæge sig én omgang i ringen? 

For at kunne accelerere guldionerne til denne fart fjernes elektronerne i guldatomerne trinvist. Først fjernes én elektron fra hvert guldatom. De dannede enkeltladede guldioner accelereres fra hvile over spændingsfaldet 14 MV og rammer et tyndt folie. 

b) Beregn de enkeltladede guldioners fart, når de rammer foliet.

Ved passage af en række folier fjernes alle guldionernes elektroner. Guldionerne

accelereres herefter til farten 2,997*10^8 m/s.

I ringen afbøjes guldionerne af et magnetfelt, der påvirker hver ion med en kraft med størrelsen 12.995*10^{-9} N

Magnetfeltet står vinkelret på guldionernes bevægelsesretning. 

c) Bestem størrelsen af det magnetfelt, som afbøjer guldionerne. 

Hvis i har nogle bud, vil det være en stor hjælp for mig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2014 af peter lind

a) Brug v*t=s

b) Brug Ekin = 14MeV

c) F = q*v*B   q er den elektriske ladningen af guldionerne


Svar #2
25. maj 2014 af LovePhysics (Slettet)

#1

a) Så a) s=v*t\Leftrightarrow t=s/v ? Jeg får nemlig en meget lav værdi :o


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2014 af peter lind

Det er da ikke så mærkeligt. De ioner har virkelig fart på
 


Svar #4
25. maj 2014 af LovePhysics (Slettet)

Ja, det jo egentlig dumt at være i tvivl om - det tilnærmes lysets hastighed.

Men kan du uddybe opgave b)?


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. maj 2014 af peter lind

b)  En partikel med ladningen q der passerer et spændningsfald på V volt opnår en energitilvækst på q*V ifølge definitionen på spændning. Her er ladningen e og spændningen 14MV, hvilket giver energien 14MeV. Denne energi er langt mindre end guldionens masse så du kan godt regne urelativistisk


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. maj 2014 af PaperBin (Slettet)

#5 Hvad regner man så med at massen er?
 


Skriv et svar til: Bevægelse / Acceleration - RHIC

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.