Matematik

Løs ligningen 3x^2-4x+1=0

30. maj 2014 af HFkursist1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Folkens,

Opgaven er uden hjælpemidler

jeg sidder fast i den her ligning: 3x^2-4x+1=0

Jeg har fået d=(-4)^2-4*3*1 = 16-(-12) = 28

Men kvadratroden af 28 hvordan finder man den uden hjælpemidler? hvis altså det er rigtigt, hvad jeg har gjort?

Mvh


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2014 af Lurch (Slettet)

Du får smidt et minus for meget ind

d=(-4)^2-4*3*1 = 16 - 12 = 4


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. maj 2014 af Heptan

d=(-4)^2-4*3*1 = 16 - 12 = 4


Svar #3
30. maj 2014 af HFkursist1 (Slettet)

Men -4*3*1 giver da -12?


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

#3 det er helt rigtigt, og det er derfor man blot trækker 12 fra 16: 16-12 og ikke: 16-(-12)=16+12


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. maj 2014 af Lurch (Slettet)

ja, men formlane lyder

d = b^2 - 4*a*c

hvor b = -4, a=3, c=1. Derved får du

d = (-4)^2 - 4*3*1 = 16 - 12 = 4

Du har et minus for emget i den udregning


Svar #6
30. maj 2014 af HFkursist1 (Slettet)

Aaargh, okay. Tusind tak for jeres hjælp. :). Der blev jeg lige en del klogere.

i Skulle ikke tilfældigvis også vide hvad de 2 X løsninger er :)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2014 af mathon

   

                    x=\frac{-\left (-4 \right )\pm \sqrt{4}}{2\cdot 3}


Svar #8
30. maj 2014 af HFkursist1 (Slettet)

Den har jeg godt nok skrevet op og får løsningerne

+ = 7

- = 1

Er det korrekt?
 


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. maj 2014 af Heptan

#8

x = 1 V x=1/3


Brugbart svar (2)

Svar #10
30. maj 2014 af mathon

                         x=\frac{-\left (-4 \right )\pm \sqrt{4}}{2\cdot 3}=x=\frac{4\pm 2}{2\cdot 3}=\frac{2\pm 1}{3}=\left\{\begin{matrix} 1\\ \frac{1}{3} \end{matrix}\right.


Svar #11
30. maj 2014 af HFkursist1 (Slettet)

Okay.

Mange tak. for hjælpen allesammen.


Skriv et svar til: Løs ligningen 3x^2-4x+1=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.