Fysik

Røntgendiffraktion og Braggs lov

31. maj 2014 af MarieHL123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En der kan forklare hvad røntgendiffraktion er og hvordan man udleder Braggs lov? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. maj 2014 af mathon

Tegn et plant materiale med lagdybden d.
Røntgenstråler sendes nu ind mod materialets overflade,
så de danner vinklen \theta med overfladen. Nogle røntgenstråler
reflekteres direkte fra overfladen, andre går ét lag dybere ned og reflekteres herfra i samme retning
som de først omtalte, men har tilbagelagt en længere vej.
Når denne vejforskel er præcis et helt antal bølgelængder n\cdot \lambda,
vil der opstå konstruktiv interferens. Af tegningen ses, at vejforskellen mellem to lag
er
                \Delta s=2\cdot d\cdot \sin\left ( \theta \right )

Du har så Bragg-ligningen:

                                            n\cdot \lambda =2\cdot d\cdot \sin\left ( \theta \right )


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. maj 2014 af mathon


Skriv et svar til: Røntgendiffraktion og Braggs lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.