Matematik

Eksamen! Rumgeometri: Fra punkt til plan

31. maj 2014 af Mlveigert (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej! Jeg sidder pt. og forbereder mig til mundtlig eksamen på tirsdag.

Skal bevise formlen for afstanden mellem punkt og plan!

Jeg kan bare ikke gennemskue, hvorfor man kan omskrive: -(ax+by+cz) til +d!

Nogle som kan hjælpe???

Mvh. Marie Louise


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2014 af mathon

                          (-ax-by-cz) = d


Svar #2
31. maj 2014 af Mlveigert (Slettet)

#1

                          (-ax-by-cz) = d

Ja, men hvorfor??


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vær opmærksom på, at udråbstegnet (!) har en særlig betydning i matematiske formler, så lad være med at klistre det op ad matematiske symboler, hvor det ikke er relevant.

En ligning for en plan α i rummet har formen

        ax + by + cz + d = 0

Her er vektoren n = [a,b,c] en normalvektor til planen. Hvis P(x,y,z) er et vilkårligt punkt i planen og
P0(x0,y0,z0) er et vilkårligt punkt i rummet, finder man afstanden fra punktet P0 til planen α ved at beregne længden af projektionen af vektoren PP0 på vektoren n , dvs.

        dist(P0,α) = |PP0 n| = |PP0n| / |n| = |(x-x0)·a + (y-y0)·b + (z-z0)·c| / |n|

                                                                = |x0·a + y0·b + z0·c + d| / √(a2 + b2 + c2) ,

idet     ax + by + cz = -d , da punktet P(x,y,z) er et punkt i planen og derfor tilfredsstiller planens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2014 af mathon

#2

planen \alpha 's  ligning med normalvektor
                                                          \vec{n}=\begin{pmatrix} a\\b \\ c \end{pmatrix}     indeholdende punktet  \left ( x_o,y_o,z_o \right )

                                 \alpha\! \! :\; \; \; \begin{pmatrix} a\\b \\ c \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} x-x_o\\y-y_o \\ x-z_o \end{pmatrix}=0

                                 \alpha \! \! :\; \; \; ax+by+cz+\left ( -ax_o-by_o-cz_o \right )=0

                                 \alpha \! \! :\; \; \; ax+by+cz+d=0

                                                                                 d=-\left ( ax_o+by_o+cz_o \right )

          


Skriv et svar til: Eksamen! Rumgeometri: Fra punkt til plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.