Fysik

Resistans - fysik

01. juni 2014 af Hijsa - Niveau: B-niveau

Hej

Helt kort og konkret, hvad er resistans så?

Og er det bedst at have høj eller lav resistans?


Svar #1
01. juni 2014 af Hijsa

Er det bare hvor meget modstand elektronerne møder på deres vej gennem lederen?

Og så er det bedre at resistansen bliver så lille som mulig, så elektronerne har fri bevægelse, idet det giver mere strøm?


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. juni 2014 af hesch (Slettet)

Ja, resistans er "bare" modstand.

Om lille resistans er godt eller skidt, kan man ikke sige generelt, men handler om den sammenhæng, den indgår i.

I fx elektroniske kredsløb indskyder man bevidst resistanser, med det formål at lave et spændingsfald. Dette for at skabe tilsigtede arbejdspunkter ( kombinationer af strøm/spænding ) for komponenter i kredsløbet.

Ved transmission af efffekt, er det en fordel at have lille resistans.


Svar #3
01. juni 2014 af Hijsa

Tak for svaret! :)

Hvorfor er man interesseret i at skabte kombinationer af strøm/spænding ved at øge resistansen? Den forstod jeg ikke lige helt :/


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. juni 2014 af hesch (Slettet)

#3:  Nu for at tage det simple eksempel:

Du har en forsyningsspænding på 5V, og du vil få en lysdiode til at lyse ved en strøm på 10mA. Du slår op i databogen og ser ud fra karakteristikken, at lysdioden har et spændingsfald på måske 2,2V ved 10mA. For at etablere lysdiodens arbejdspunkt, skal du sætte en modstand ind i serie med dioden, der er:

( 5V - 2,2V ) / 10mA = 280Ω   ( man indsætter så E12-standardværdien 270Ω ).  Du får det ønskede spændingsfald = 10mA * 270Ω = 2,7V.  Spændingen over dioden bliver  5V - 2,7V = 2,3V ≈ 2,2V.

En audioforstærker kan måske indeholde 12 transistorer. Der skal etableres passende arbejdspunkter for dem alle, for at lave god lyd. Dette er det komplicerede eksempel, for disse 12 arbejdspunkter indvirker på hinanden.

Eksempel:

https://www.google.dk/search?q=audio+forst%C3%A6rker&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=JG6LU7_mFsulyAPtv4CoCA&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=609#facrc=_&imgdii=_&imgrc=8-unuSbaew8IhM%253A%3BDafriJNUn0nrMM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252Fthumb%252Ff%252Ffd%252FAmplifier_Circuit_Small.svg%252F350px-Amplifier_Circuit_Small.svg.png%3Bhttp%253A%252F%252Fen.wikipedia.org%252Fwiki%252FAmplifier%3B350%3B185


Skriv et svar til: Resistans - fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.