Matematik

Eksponentiel eller potentiel?

04. juni 2014 af OnceUponATime (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har problemer, med at se forskel på hvornår en funktion skal være eksponentiel og hvornår den skal være potentiel.. Jeg har f.eks. følgende opgave, jeg ikke kan finde ud af, at løse:

"På en solrig sommerdag vokser koncentrationen af alger i vandet ved en bestemt strand 
med 7% i timen. Det oplyses, at der til at begynde med er en koncentration af alger på 
120 mio pr. L. 
 
Indfør passende variable, og opstil en model for udviklingen i koncentrationen af alger 
som funktion af tiden."

Jeg er kommet frem til f(t) = 120 * t0,07

Men jeg føler, at det er forkert pga, at der lige pludselig også er noget med pr. liter?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2014 af SuneChr

Det er en eksponentiel vækst af alger.
f (x)  =  120·1,07x
f (x) er mio pr L til tiden x timer efter koncentrationen på 120 mio pr L
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2014 af mathon

                                      f(t)=120\cdot 1,07^{t}   når t målet i timer og f(t) i millioner pr. liter

    eksponentielle funktioner er karakteriseret ved en fremskrivningsfaktor a = 1+r
    potensfunktioner er karakteriseret ved et konstant variabelforhold  Fy = Fxa


Svar #3
04. juni 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Vil I ikke være søde, at forklare hvorfor det er en eksonentiel vækst?

Jeg forstår simpelthen ingenting.. Hvordan og hvorfor opstillede i den sådan? Hvorfor 1,07, og hvordan forstod i, at det hele hang sammen på den måde?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2014 af mathon

Når en størrelse y vokser 7% pr time
er størrelsen 
                                 efter 1 time     100% + 7% = 1,00 + 0,07 = 1,07 som er fremskrivningsfaktoren
              dvs
                                  y1 = yo + 0,07·yo = yo·(1+0,07) = yo·1,07

                                 efter 2 timer   y2 = yo·1,07·1,07 = yo·1,072

                                 efter 3 timer    y3 = yo·1,073

                              …
                                 efter t timer   y(t) = yo·1,07t

   som du bl.a. kender
   fra renters rente

                                Kn = Ko·(1+r)n                 


Svar #5
04. juni 2014 af OnceUponATime (Slettet)

#4 Det giver en smule mening nu, men hvordan skiller en potentiel vækst sig så? Med din forklaring, forstår jeg, at hver gang jeg ser en opgavebeskrivelse der hentyder til, at en størrelse vokser med en procentantal pr. et eller andet, så er det en eksponentiel.. Er det korrekt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. juni 2014 af mathon

     Det er korrekt forstået:
                              eksponentiel:

                                               \frac{f(x)}{f(0)}=\left ( 1+r \right )^{x}    hvor r er konstant og x er variabel

                              potensiel:

                                               \frac{f(x)}{f(0)}=\left ( 1+r_x \right )^{a}  hvor rx er variabel og a er konstant


Svar #7
04. juni 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Hvad så med potentiel?

Her er eksempelvis en anden opgave:

I en model for udviklingen i antallet af individer i en population betegner N(t) antallet af 
individer i populationen til tidspunktet t (målt i døgn).

Der er vedlagt en graf. Det er opgave 6 i vedlagte link:

http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF14/Proever%20og%20eksamen/140523%201stx141-MAT-B-22052014.ashx

Er det så en potentiel? For her er der intet med procent?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. juni 2014 af mathon

#6 er en
             logistisk model.


Svar #9
04. juni 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Wow.. Hvordan skal man dog kunne løse den uden hjælpemidler?


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. juni 2014 af mathon

Der bedes kun om grafaflæsninger til beregning af N'(4), som er tangenthældningen i (4,N(4)).


Svar #11
04. juni 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Jamen det forstår jeg overhovedet ikke.. Efter at have aflæst værdien, hvordan kan jeg så finde ud af, hvad tangenthældningen er? Matematik er virkelig mystisk..


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. juni 2014 af mathon

find et "godt" tangentpunkt (t,y) med udgangspunt i (4,N(4))
beregn derefter
                             N{\, }'(4)=\frac{y-N(4)}{t-4}


Svar #13
04. juni 2014 af OnceUponATime (Slettet)

#12 Tak skal du have! :)


Skriv et svar til: Eksponentiel eller potentiel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.