Fysik

Lys gennem dobbeltspalte (Lys og Bølger)

08. juni 2014 af Trine697 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogen der kan forklare når bølger interferer med hinanden, og hvordan det fungere når en laser lyser gennem et gitter og laver "lyspletter" på vægge (et forsøg vi har gennemgået). 
Og nogen der kan forklare hvad et gitter præcist er?
På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2014 af mathon

Et gitter er et/en metal/metallegering med en masse udstansede små spalter liggende på ret linje. Spaltebredden d er lille
målt med bølgelængden \lambda for det anvendte lys.

De steder - på bagsiden af gitteret - hvor lysstrålernes vejforskel er præcis et helt antal bølgelængder, dannes konstruktiv interferens med forstærket lys.

        Vejforskellen er
               d\cdot \sin\left ( \theta _n \right )      hvor er n'te afbøjningsvinkel i forhold til lysets gitterindfaldende retning.

Konstruktiv interferens kræver:

                                        d\cdot \sin\left ( \theta _n \right )=n\cdot \lambda                n er positiv og hel.


Skriv et svar til: Lys gennem dobbeltspalte (Lys og Bølger)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.