Biologi

Økosytemer - Biologisk produktion og energistrømmen igennem det(Er det rigtigt?)

11. juni 2014 af PersNabo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg vil egentlig bare spørge, om det har jeg svaret ind til videre er korrekt?

Spørgsmålet lyder som følgende: “Gør rede for en række forhold der har betydning for størrelsen af den biologiske produktion og energistrømmen gennem et økosystem. Der ønskes endvidere en generel gennemgang af opbygningen af økosystemer“

Okay først og fremmest kan et økosystem defineres ved at der findes et sammenspil mellem levende organismer og den døde omverden, som omfatter organisk materiale,  jord, mineraler, vand, luft og alle kemiske og fysiske faktorer. Et økosystem er et afgrænset område, det kan være et træ, en skov, en dam eller hele jorden. Det kræves bare at stofferne som indgår i det kan gå i ring.

 Det mængde energi som bliver tilført et økosystem kommer fra solen. Den energi bliver igen frigivet som varmestråler. Planterne er fotoautotrofe hvilket vil sige de er selvnærende og bruger sollyset som energikilde. Deres produktion er hele basissen for fødekæden.

Planternes produktion af organisk stof afhænger af minimumsloven, den siger at på plantens pågældende sted findes der en ressource som er en mangelvare, fordi hvis der ingen mangelvarer var, så ville planten jo fylde hele kloden. F.eks. hvis planten manglede nitrat, så vil udbyttet kun kunne øges hvis man tilføjede nitrat, men på et eller andet tidspunkt, så vil planten igen være i mangel på nitrat, eller en helt anden ressource. andre faktorer som kan spille ind på plantes produktion er de biotiske- og de abiotiske faktorer. De abiotikse faktorer er alt det ”ikke levende” såsom lyset fra solen eller mængden af vand. De biotiske faktorer er alt det som er levende, dvs. Konkurrencen om de fornødne ressource eller planteædere.

Når planten bliver spist af en planteæder, så vil det organiske stof  blive optaget af planteæderen. Den vil så enten leverer det videre til et rovdyr eller så vil den aflevere det til naturen igen via afføring. Det nøjagtig samme sker for rovdyret, da det enten spises af et toprovdyr eller så vil det organiske stof komme ud via afføring. 


Skriv et svar til: Økosytemer - Biologisk produktion og energistrømmen igennem det(Er det rigtigt?)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.