Matematik

Isoler x for: y = 30x*1.1^x

12. juni 2014 af Makkiftw (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogen som har svaret på dette? Jeg ville gætte på at man skulle bruge logaritmer, men jeg har prøvet og kunne ikke finde ud af det :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2014 af skyri (Slettet)

Brug Lambert W funktionen


Svar #2
12. juni 2014 af Makkiftw (Slettet)

#1

Brug Lambert W funktionen

Kan du også forklare hvad funktionen gør og hvordan jeg bruger den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Lambert's W-funktion er den inverse funktion ω til funktionen

        f(W) = W·eW .

Med din ligning  y = 30·x·1,1x , har man

        y = 30·x·1,1x = 30·x·eln(1,1)·x = (30/ln(1,1))·f(ln(1,1)·x) ,

        x = ω(ln(1,1)·y/30) / ln(1,1)

Se http://mathworld.wolfram.com/LambertW-Function.html


Svar #4
13. juni 2014 af Makkiftw (Slettet)

#3

#2

Lambert's W-funktion er den inverse funktion ω til funktionen

        f(W) = W·eW .

Med din ligning  y = 30·x·1,1x , har man

        y = 30·x·1,1x = 30·x·eln(1,1)·x = (30/ln(1,1))·f(ln(1,1)·x) ,

        x = ω(ln(1,1)·y/30) / ln(1,1)

Se http://mathworld.wolfram.com/LambertW-Function.html

Okay tak for forklaringen, men hvordan udregner man så x = ω(ln(1,1)·y/30) / ln(1,1) , hvis y = 44 ?
Jeg spørger fordi jeg skal bruge funktionen i et excel dokument, som ikke har lambert funktionen inkluderet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Løs ligningen iterativt. Med y = 44 , skal man løse ligningen

        x·1,1x = 44/30 = 22/15 .

Sæt

        xj+1 = (22/15) / 1,1xj 

og start med x1 = 1. Man finder da x ≈ 1,296216486... i 9-10 iterationer.


Skriv et svar til: Isoler x for: y = 30x*1.1^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.