Matematik

geometri

16. juni 2014 af paaske1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har  virkelig problemer med denne opgave. Håber nogle vil hjælpe mig.

Opgave 6.png

Vedhæftet fil: Opgave 6.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2014 af peter lind

a) Find A's koordinater (a, b). Det kan næsten aflæses af billedet. Cirklens ligning er (x-a)2+(x-b)2 = r2

b) Brug formlen for afstanden mellem to punkter i et koordinatsystemet

c Kurvelængdeb = r*θ hvor r er radius og θ vinklen målt i radianer


Svar #2
16. juni 2014 af paaske1 (Slettet)

Mange tak, jeg har nu lavet dem. Kan du evt. hjælpe mig med d'eren også? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Længden af bæltestykket er

        |AC| + |CD| + |DE| + (længden af de tre kurvestykker)


Svar #4
16. juni 2014 af paaske1 (Slettet)

Men jeg tænkte på hvordan regnes længden på kurvestykerne, når man ikke ved hvad v2 og v3 er?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Vinklen v1 er vinklen mellem de to vektorer AB og CD .

Vinklen v2 er vinklen mellem de to vektorer CD og DE .

Vinklen v1+v2 er altså den vinkel, som linestykket DE danner med x-aksen.

I øvrigt er vinkel v3 = 147,02º oplyst i opgaven, og det er yderligere oplyst, at

        v1 + v2 + v3 = 180º .

Den samlede længde af kurvestykkerne er da

        3cm·(v1+v2)·(π/180º) + 1cm·v3·(π/180º) = 3cm·(180º - v3)·(π/180º) + 1cm·v3·(π/180º)

                                                                 = 3cm·π - 2cm·v3·(π/180º)

hvor gradtallet for vinkel v3 indsættes.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juni 2014 af peter lind

 v3 er givet i opgaven og du har brugt den til at finde det tilsvarende kurvelængde. Du kan finde v1+v2 af at summen af alle vinklerne er 180º. Da radierne er de samme på disse hjul kan du deraf finde summen af de blå linjer


Svar #7
16. juni 2014 af paaske1 (Slettet)

#5

Mange tak fordi du gider at hjælp, men forstår virkelig ikke hvordan vinklen v1 er vinklen mellem de to vektorer AB og CD. :/
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Vinklen v1 er vinklen mellem to radier i den første cirkel, og AB og CD er to linestykker, der står vinkelret på de samme to radier, så vinklen mellem de to linestykker er også v1. Men det er jo sådan set slet ikke nødvendigt at forstå det for at løse opgaven. Læs i stedet den sidste halvdel af #5.


Svar #9
16. juni 2014 af paaske1 (Slettet)

Forstår ikke hvorfor man siger 3cm·(v1+v2)·(π/180º) + 1cm·v3·(π/180º). Kommer det fra en bestemt formel eller?


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det kommer af det svar, du fik i #1 til spm c).

Omkredsen af en cirkel med radius r er 2π·r , så buelængden, som en vinkel vº spænder over, er

        2π·r·vº/360º ,

hvor vº er vinklens gradtal.


Svar #11
16. juni 2014 af paaske1 (Slettet)

Men 3 er jo ikke radius for de store cirkler, hvis man går efter formlen som  siger = L = πr(v/180)


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, undskyld, det har du ret i. Jeg læste det som om den store radius er 3cm. Den store radius er 1,3 cm og den lille radius 1 cm . Så får man i stedet, fra #5

Den samlede længde af kurvestykkerne er da

        1,3cm·(v1+v2)·(π/180º) + 1cm·v3·(π/180º) = 1,3cm·(180º - v3)·(π/180º) + 1cm·v3·(π/180º)

                                                                 = 1,3cm·π - 0,3cm·v3·(π/180º)


Svar #13
16. juni 2014 af paaske1 (Slettet)

Du behøver ikke at undskylde. Det er mig, som skal takke for din hjælp. Tænke også lige på er længden af bæltestykket er

        |AC| + |CD| + |DE| + (længden af de tre kurvestykker) + 11,4

11,4 er punkt E's x-koordinat.


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, du har ret. Jeg havde ikke medtaget det lange øverste røde stykke i #3.


Svar #15
16. juni 2014 af paaske1 (Slettet)

Super, mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. februar 2018 af ringstedLC

#5: v2 er ikke vinklen mellem CD og DE, da DE og bæltet e ikke er parallelle.

#13: Bæltets samlede længde:

\begin{align*} \left | CD \right |&=\sqrt{(9-6)^2+(1.65-1.3)^2}=3.0203\;cm\\ \left | DE \right |&=\sqrt{(11.4-9)^2+(2.85-1.65)^2}=2.6833\;cm\\ B\ae lte_e&=\sqrt{(2.6833)^2-(1.3-1)^2}=2.6665\;cm\\ v_1&=\arccos\left({\frac{\vec{BC}\cdot \vec{CD}}{\left|\vec{BC}\right|\cdot\left|\vec{CD}\right|}}\right)=6.65^\circ\\ v_3&=147.02^\circ\\ v_2&=180^\circ-v_1-v_3=26.33^\circ\\ \left|bue_C\right|&=\frac{v_1\cdot 1.3\cdot\pi}{180^\circ}=0.15\;cm\\ \left|bue_D\right|&=\frac{v_2\cdot 1.3\cdot\pi}{180^\circ}=0.60\;cm\\ \left|bue_E\right|&=\frac{v_3\cdot 1\cdot\pi}{180^\circ}=2,57\;cm\\ buestykker&=\left|bue_C\right|+\left|bue_D\right|+\left|bue_E\right|=3.31\;cm\\ Samlet\;l\ae ngde&=\left|AC\right|+\left|CD\right|+B\ae lte_e+(buestykker)+x(E)\\ &=6.00+3.02+2.67+3.31+11.40=26.4\;cm \end{align}


Skriv et svar til: geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.