Kemi

Der tilsættes 50 ml 0,1065 M salpetersyre til 200 ml vand: Udregn pH i denne opløsning

19. juni 2014 af DKPS (Slettet) - Niveau: C-niveau

Håber på lidt hjælp

Der tilsættes 50 ml 0,1065 M salpetersyre til 200 ml vand.

a) Udregn pH i denne opløsning

Tak for hjælpen på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2014 af KimT.T. (Slettet)

Start med at beregne den formelle syrekoncentration af den endelige salpetersyreopløsning. Dette kan nemt gøres ved at indse, at den 0,1065 M salpetersyre fortyndes med en faktor 5, idet 50 mL fortyndes til 250 mL, hvilket giver
F(HNO3) = 0,1065 M · (50 mL / 250 mL) = 0,1065 M · (1/5) = 0,0213 M 
Evt. kunne man også anvende
n(HNO3) = c(HNO3) · V(opl.) = 0,1065 M · 0,050 L = 0,005325 mol
F(HNO3) = n(HNO3) / V(opl.) = 0,005325 mol / 0,250 L = 0,0213 M
(der er antaget ingen volumenændringer ved fortyndingen)
Udnyt nu, at salpetersyre er en stærk syre, der med god approksimation kan antages at dissociere fuldstændigt, således at
[H+]
 F(HNO3)
Anvend definitionen på pH:
pH = -log[H+] = -log(F(HNO3)) = -log(0,0213) = 1,67 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. juni 2014 af mathon

antal tilsatte mol
                            n = V · c = (0,050 L) · (0,1065 mol/L) = 0,005325 mol

i 250 mL opløsning
dvs med den formelle
koncentration:
                            cs = n/V = (0,005325 mol) / (0,250 L) = 0,0213 M

da HNO3 er en
stærk syre,
gælder
                            pH = -log(cs) = -log(0,0213) ≈ 1,67


Skriv et svar til: Der tilsættes 50 ml 0,1065 M salpetersyre til 200 ml vand: Udregn pH i denne opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.