Matematik

Hvilken tilhører f og f '? hvorfor?

18. august 2014 af LolLars (Slettet) - Niveau: A-niveau

På figuren ses graferne A og B for de to funktioner henholdsvis f og dennes afledede f ¢ . 
 VEDHÆFTET
 
a) Gør rede for, hvilken af graferne A og B, der er graf for f , og hvilken, der er 
graf for f ' . 

gerne lidt detaljeret for er helt fortabt :(

Vedhæftet fil: mate.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at f '(x) angiver tangenthældningen for grafen for f(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

#1 

Ville det også være korrekt at sige, at der er tale om en naturlig logaritme funktion (A) og dennes afledede (B) eftersom B bevæger sig asymptotisk mod x-aksen? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2014 af peter lind

Hvis f(x) er voksende er f'(x) negativ


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

#3 

Det er jo lige modsat. Monotoniforholdene fortæller, at hvis en funktion er voksende i intervallet [a;b] er den afledede f'(x) voksende i intervallet ]a;b[. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er snarere tale om funktionen √x og dens afledede 1/(2√x) .


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3, #4

Det er ikke korrekt. Derimod er det korrekt, at hvis en funktion er strengt voksende i intervallet ]a,b[ , er dens afledede positiv i intervallet ]a,b[ . At være positiv er ikke det samme som at være voksende.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

#6 

Funktionens afledede er jo negativ i det interval, hvor funktionen er voksende. Det stemmer jo absolut ikke overens med de generelle sætningen om monotoniforhold. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

Monotoniforhold kan jo ikke forklare opgaven. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. august 2014 af peter lind

Beklager at jeg i #3 kom til at skrive negativ.

Begge grafer ligger over x aksen og er defor positiv. f(x) er derfor voksende


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvilken funktion taler du om her?

Monotoniforhold kan da netop forklare denne opgave.

Hvis man antager at B er f, er f aftagende, og f ' vil være negativ. Da grafen A er positiv, må vi forkaste denne mulighed.

Hvis man antager at A er f, er f voksende, og f ' vil være positiv, hvilket stemmer overens med, at grafen B også er positiv.


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

Hældningen for f' er da netop negativ?

Brugbart svar (0)

Svar #12
18. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

Så er f'(x) da netop også negativ? Og da f er voksende, og f' er negativ, stemmer monotoniforholdene ikke overens? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, f ' er da ikke nødvendigvis negativ, fordi hældningen for f ' er negativ. Det er f '' , der er negativ.

I den konkrete opgave er (med god tilnærmelse)

        f(x) = √x , x > 0

        f '(x) = 1/(2√x) = (1/2)·x-1/2 , x > 0

        f ''(x) = -(1/4)·x-3/2 , x > 0 .

Her er f(x) > 0 , og f '(x) > 0 , mens f ''(x) < 0 , for x > 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

#14 

Så du vil karakterisere f'(x) som værende positiv, fordi grafen ligger i 1. kvadrant som #9 skriver?


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Funktionen f '(x) er positiv, fordi dens funktionsværdier er positive, hvilket ses deraf, at grafen for f ' ligger over x-aksen.


Svar #17
20. august 2014 af LolLars (Slettet)

Jeg beklager men jeg forstår ikke jeres svar, kan i være lidt mere uddybende og konkrete? :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. august 2014 af peter lind

Kan du ikke forklare hvad du ikke forstår. Jeg synes det er beskrevet klart i forvejen, så du må komme med noget mere  om hvad du savner


Svar #19
20. august 2014 af LolLars (Slettet)

Altså så hvidt jeg forstår passer f med graf b og f ' med graf a....men jeg forstår stadig ikke hvorfor? i snakker om at den ene er positiv og den anden negativ, men de er da begge pisitive? og noget om voksende og aftagende? 


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#19

Læs forklaringen i #10.

Ja, det er korrekt, at begge funktioner er positive.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.