Matematik

matematik bestem summen

24. august 2014 af Flappetdreng (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg forstor ikke lige helt hvad jeg skal eller gøre i den her opgave.

Bestem summen.

a) 1+2+3+4+5+6+........+24???? forstår ikke lige hvad jeg skal

vink skriv summon op to gange som vist

1+2+3+.......+22+23+24

24+23+22+.....+3+2+1

og læg sammen lodret

beregn derefter på samme måde i summerne

b)1+2+3+4+5+6+.........+49

c)1+3+5+7+9-+.......+99+100

jeg ved ikke helt hvad jeg skal eller regne ud, nogen kloge hoveder der kan regne det her ud? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2014 af SuneChr

Når man f.eks. har
     1 +  2 +   3 + ... + 100      er det det samme som
100 + 99 + 98 + ... +    1
Lægges sammen lodret, fås
101 + 101 + 101 + ... + 101
Da har man 100 ens led, der hedder 101 og summen af dem er  100·101
Men det er jo det dobbelte af, hvad en af rækkernes sum er,
derfor skal vi kun ha' det halve.
Så alt i alt har vi
1 + 2 + ... + 100 = 100·101/


Svar #2
24. august 2014 af Flappetdreng (Slettet)

det forstår jeg ikke lige helt.....


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2014 af peter lind

Se på de første tal. Der er 1 i første række og 100 i anden række. Summen er 101

Se på de to næste tal i rækken De er henholdsvis 2 og 99. Summen er 101

Se på samme måde på de næste tal. De er 3 og 98 med summen 101. Hver lodret sum giver 101. Gang dette med antal søjler og du har summen af de to rækker


Svar #4
24. august 2014 af Flappetdreng (Slettet)

så feks i a) så giver summen 25 og de 25 skal jeg gange sammen 25 gange divideret med 2? eller er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2014 af peter lind

Næsten rigtig. Der er kun 24 led så du skal gange de 25 med 24


Svar #6
24. august 2014 af Flappetdreng (Slettet)

og så dividere med 2 pga de 2 søjler?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2014 af peter lind

ja


Svar #8
24. august 2014 af Flappetdreng (Slettet)

ok tusind tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2014 af SuneChr

Den generelle formel for summen af de første n naturlige tal er            1 + 2 + ... + n   =   n/2·(1 + n)


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2014 af Soeffi

Svar til c)

Man skal finde summen af ulige tal mindre end 100 og lægge 100 til. For at udlede fornlen antager man, at n er et lige tal. Vi ved:

1+2+3+...+(n-1)+n = n·(n+1)/2 

Vi deler summen på venste side op i ulige og lige tal:
1+3+5+...+(n-1) + 2+4+6+...+n = n(n+1)/2

Vi trækker 1 fra hver af de lige tal på venstre side...i alt trækker vi n/2 fra, da der er lige mange ulige og lige tal, når n er lige. Dette trækkes også fra på højre side:
1+3+5+...+(n-1) + (2-1)+(4-1)+(6-1)+...+(n-1) = n(n+1)/2 - n/2

eller forkortet:
1+3+5+...+(n-1) + 1+3+5+...+(n-1) = n2/2

Venstre side er to gange summen af ulige tal mindre end n, dvs:

2·Sum(ulige tal mindre end n) = n2/2 eller 
Sum(ulige tal mindre end n) = n2/4

Det vi leder efter er: 

Sum(ulige tal mindre end 100) + 100 = 1002/4 + 100 = 2600


Skriv et svar til: matematik bestem summen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.