Matematik

Matematik aflevering HASTER !!!

09. september 2014 af 102938475 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa 

Please hjælp

i 2005 var bevillingerne til forskning og uddannelse i et bestemt land 20 mia. kr. Det bliver besluttet, at disse bevillinger skal stige med en fast årlig procent, så de i 2020 når op på 60 mia. kr. 

a) Bestem den årlige procentvise stigning i bevillingerne.

på forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2014 af mathon

                     f(x) = 20·(1+r)x                        med x = 0  i 2005

                          f(15) = 20·(1+r)15 = 60              med x = 15 i 2020

beregn p = r·100


Svar #2
09. september 2014 af 102938475 (Slettet)

Undskyld jeg spørger, men jeg vil bare være sikker. Hvad er p og r ?? Altså hvordan beregner jeg den lille ligning dom du har skrevet til sidst. Og hvor kommer de fra. jeg forstår lidt det øverste, men (1+r) ved jeg ikke hvorofr det er der, og hvad det er til.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Tænk på renteformlen med rentesats r = p%, eller på en eksponentialfunktion med fremskrivningsfaktor a = 1+r . På 15 år skal de 20 mia kr være fremskrevet til 60 mia kr, dvs. der skal gælde

        20 · a15 = 60 , eller

        20 · (1+r)15 = 60 .

Man får så

        (1+r)15 = 60/20 = 3 ,

hvor man så får

        1+r = 31/15 ,

og dermed

        r = 31/15 - 1 ≈ 0,07599 ≈ 7,6% .


Skriv et svar til: Matematik aflevering HASTER !!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.