Matematik

løsning af ligning ved brug af nul reglen

10. september 2014 af Dissse (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal løse ligningen (x^2-4x)(x^2+2x-3x+4)=0 uden hjælpemidler og ved brug af nulreglen.

Hvis et produkt af faktorer er 0 er mindst en af faktorerne 0. 

Faktorerne - det vil vel sige x - vil det sige at jeg skal gå ud fra at x=0 Så får jeg at 4=0 - hvad kan jeg bruge det til?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Venstresiden er et produkt af de to faktorer  (x^2-4x) og (x^2+2x-3x+4) (tjek det sidste udtryk). Benyt nu nulreglen til at splitte den oprindelige ligning op i to ligninger, der løses hver for sig.


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. september 2014 af PeterValberg

(x- 4x) = 0   ∨   (x- x + 4) = 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2014 af mathon

         x- x + 4 > 0  for  ∀x ∈ R


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

... og derfor rådet i #1 om at tjekke udtrykket en gang mere.


Svar #5
10. september 2014 af Dissse (Slettet)

Jeg kan regne at x^2-4x=0 x=0 v x=-4

Jeg forstår ikke hvad du mener med at tjekke udtrykket en gang mere med den anden ligning.

Det giver ikke mening at bruge et negativt tal - og uanset hvilke andre tal jeg prøver at sætte ind, giver det samme resultat. Jeg har prøvet at tegne ligningerne grafisk og kan se, at de mødes et sted - men kan ikke finde ud af om jeg kan bruge den viden til noget.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Kontroller, at ligningen faktisk er, som du har skrevet den op i #0:

        (x2 - 4x) · (x2 + 2x - 3x + 4) = 0 .

I den anden parentes er der angivet to led med x .

Som det er skrevet op, er det kun ligningen   x2 - 4x = 0 , der har reelle løsninger.


Skriv et svar til: løsning af ligning ved brug af nul reglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.