Kemi

Smykkets indhold af nikkel

10. september 2014 af Vafling (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder fast i den her opgave. Jeg skal vel starte med at finde ud af hvor meget af opløsningen der faktisk er nikkel? Men jeg kan ikke rigtig gennemskue hvordan alt jeg har prøvet virker ulogisk når jeg skal regne videre. Jeg må indrømme at jeg i det hele taget har svært ved at få hul på opgaven og gennemskue hvordan den skal løses. HJÆLP! På forhånd tak

Et smykke på 7,3 g er blevet analyseret for indholdet a nikkel. Smykket består af en metallegering som opløses i 50 mL 14 M salpetersyre.
 
 
Reaktionen for nikkel er:
 
Ni (s)  +  NO3- (aq)  à  Ni2+(aq)   +   NO2(g)
 
Ved titrering med en 0,08 M EDTA-opløsning kan indholdet af nikkel(II)ioner bestemmes.
Reaktionen er følgende:
 
Ni2+ + C10H1408N22- à NiC10H12O8N22- + 2H+
 
Nikkelopløsningen fortyndes til 1 L.
Der udføres 3 titreringer på 50 mL af opløsningen. Forbruget er hhv. 11,21 mL, 11,18 mL og 11,20 mL.
 
b) beregn smykkets nikkelindhold i masseprocent


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2014 af Heptan

Hvad er opgave a) ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2014 af mathon


                    Ni (s)   +   2 NO3- (aq)   +   4 H+ (aq)   --->   Ni2+ (aq)   +   2 NO (g   +   2 H2O (aq)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2014 af mathon

     gennemsnitligt titratorforbrug
                                                     ((11,21 + 11,18 + 11,20) mL) / 3 = 11,20 mL


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2014 af mathon

bemærk
                 Ni-EDTA er en kompleks forbindelse.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2014 af Heptan

Af #3

Stofmængden af anvendt EDTA pr. 50 mL opløsning er

n = cV = 0,000896 mol

Dette er også stofmængden af nikkel ved hver titrering.

Dette er 1/20 af den samlede stofmængde. Dvs. den totale stofmængde af nikkel er 0,01792 mol.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2014 af Heptan

Massen af 0,01792 mol nikkel er

m = nM = 1,05 g

Og masseprocenten heraf er

14,4 %


Svar #7
10. september 2014 af Vafling (Slettet)

Opgave a) er afstemningen af redoxreaktionen 


Svar #8
10. september 2014 af Vafling (Slettet)

Vi må ikke tage gennemsnittet af titreringerne så bliver vi halshugget.. Jeg kan ikek gennemskue hvorfor er det 1/20 del?


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2014 af Heptan

#8 Så beregn stofmængden for hver enkelt af titreringerne og regn med 150 mL istedet for.

Godt jeg ikke har jeres lærer :P

Det er 1/20 del fordi én titrering udgør 50mL/1000mL = 1/20


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. september 2014 af Heptan

Således udgør 3 titreringer

150mL/1000mL = 3/20

Fordi opløsningen har volumen 1 L = 1000 mL


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. september 2014 af mathon

                Ni2+  +  C10H14N2O82-   --->    NiC10H12N2O82-   +   2 H+


Svar #12
10. september 2014 af Vafling (Slettet)

Okay, tak.. Føler mig helt brændt nu. Det er jo slet ikke så kompliceret som jeg lige troede. MANGE TAK!


Svar #13
10. september 2014 af Vafling (Slettet)

#11

Jeg kan se at du tilbage i 2009 har besvaret denne opgave:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=725427 

Der er kun en ting jeg ikke er helt med på hvorfor skal de 0.01M trækkes fra de 0.03M og hvorfor kun fra dem der bruges jo også 0.01M på at danne stof nummer 2 og hvorfor skal det ikke trækkes fra de 0.02M?


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. september 2014 af Heptan


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. september 2014 af Heptan

#13

Tallet i fed er i overskud, dvs. det bliver ikke alt sammen omdannet. Det er kun en del der bliver omdannet.

Der bliver omdannet præcis 0,01 mol Ni2+, og det er ikke det samme som 0,03 mol-0,01 mol

KOH er den begrænsende faktor, så de reagerer fuldstændigt.

Hvad mathon beregner er de aktuelle koncentrationer af stofferne i opløsningen. Da 0,01 mol nikkel(II)ion er blevet omdannet, er der nu 0,03 mol - 0,01 mol tilbage.

Da kaliumsulfat er dissocieret er der kaliumioner til stede. Der er 0,02 mol af disse i opløsningen, og der er 0,03 mol sulfat. Den eneste koncentration der egentlig ændrer sig er koncentrationen af nikkelioner. Der er jo nogle nikkelioner der "forsvinder" fra opløsningen (de fælder). Desuden fælder alle hydroxidionerne.

[OH-(aq)] = 0 M


Skriv et svar til: Smykkets indhold af nikkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.