Matematik

Vise at en mængde er overtællelig

26. september 2014 af buskeborg (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg skal vise at mængden: 
                  "{x i de reelle tal : x*(x-2)<0}"

er overtællelig. 

Min umiddelbare løsning vil være at skrive mængde om således at x er et reelt tal i intervallet (0,2), også ved jeg at en mængde af de reelle tal er overtællig, men herfra er jeg gået i stå. Et hint ville blive værdsat!

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2014 af LeonhardEuler

Jamen, har du da ikke løst opgaven ved netop vise at mængden er ikke tællelig?

Du siger selv x ∈ ]0;2[

Du ved at de reelle tal en tæt ordnet mængde. Hvis du har mellem de to yderpunkter a og b, at eksisterer der uendelige mange elementer imellem disse.

a\prec c_{1}\prec b

a\prec c_2\prec c_{1}\prec b

a\prec c_3\prec c_2\prec c_{1}\prec b

Herimod er for eksempel de hele tal ikke en tæt ordnet mængde hvorfor den ikke vil kunne være overtællelig i et interval.


Svar #2
26. september 2014 af buskeborg (Slettet)

Okay det giver mening nu :) Tak for det!


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er ikke tilstrækkeligt at vise, at mængden er tæt ordnet. Mængden ]0;2[ ∩ Q  besidder de samme egenskaber uden at være overtællelig.

For at vise, at mængden ]0;2[ er overtællelig (eller har kontinuets mægtighed), skal man vise, at der findes en bijektiv afbildning φ: ]0;2[ → R .

Man kan vise, at ethvert åbent interval ]a;b[ , hvor a < b , er overtælleligt. Man kan, for eksempel, danne en lineær bijektiv afbildning  f: ]a;b[ → ]-π/2;π/2[ og så benytte   φ = tan o f .


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2014 af ma1908 (Slettet)

Hvis man har mængden

 \left \{ n^2+m^2 : n,m\in \mathbb{N}\right \}

kan man så sige, at mængden er indiceret efter NxN, og vi ved at NxN er tællelig ved diagonalmetoden, derfor er mængden tællelig? Vil det være nok argumentation?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den er ikke bijektivt indekseret efter N×N.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2014 af ma1908 (Slettet)

Når nej.. Hvad kan man så gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. september 2014 af ma1908 (Slettet)

Hver gang m \neq n tælles tallet med to gange, men når m =n optræder tallet kun en gang. Hvordan formaliserer man det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man kan lave et indeks k ∈ N\{1} , n = 1, ..., k , m = k-n , og m ≥ n .


Skriv et svar til: Vise at en mængde er overtællelig

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.