Kemi

Reaktionsskema samt bestemmelse af pH-værdien

05. oktober 2014 af nichole12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder således:

0,5 g calciumoxid (brændt kalk) hældes i en målekolbe med vand. Når reaktionen mellem calciumoxid og vand er løbet til en ende, fyldes op med vand så væsken i alt fylder 0,50 L. Opskriv reaktionsskemaet for reaktionen og beregn opløsningens pH.

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2014 af mathon

                                CaO (s)   +   H2O (l)   --->   Ca2+ (aq)   +   2 OH- (aq)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2014 af mathon

M(CaO) = 56,077 g/mol


Svar #3
05. oktober 2014 af nichole12 (Slettet)

Årh, tusind tak for et hurtigt svar! Kan du hjælpe med at beregne ph?


Svar #4
05. oktober 2014 af nichole12 (Slettet)

er det -log[56,077] - eller er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Beregn [OH-

Benyt at pOH = -log(OH-

og at pH + pOH = 14  

Du har massen af calciumoxid, og du kan derfor beregne stofmængden af OH- i opløsningen og derefter beregne koncentrationen af OH- i opløsningen. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2014 af mathon

0,5 g calciumoxid er ækvivalent 
med
                   n\! \left ( Ca(OH)_2 \right )=\frac{m}{M}=\frac{0,5\; g}{56,077\; \frac{g}{mol}}=0,008916\; mol

       dvs
                   n(OH^-)=2\cdot \left (0,008916\; mol \right )=0,017833\; mol   i 0,50 L

                   \left [OH^- \right ]=\frac{0,017833\; mol}{0,50\; L}=0,035665\; M

 Ved 25°C:
                   pOH=-\log\left ( \left [ OH^- \right ] \right )=-\log\left (0,035665 \right )=1,45

                   pH = 14 -pOH=14-1,45=12,55


Svar #7
05. oktober 2014 af nichole12 (Slettet)

Nu bliver jeg lidt forvirret.. hvad bliver -log(OH-) - altså hvad er værdien for OH-? Er gået blank..


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Den har mathon udregnet for dig i #6.

c(OH-) = 0,035665 M 

pOH = -log(0,035665 M) og udregn nu pH ved 

pH = 14 - pOH


Svar #9
05. oktober 2014 af nichole12 (Slettet)

Tusind tak "mathon" - prøver lige at løse den nu.. Taktaktak!!


Svar #10
05. oktober 2014 af nichole12 (Slettet)

Og ligeledes tak til dig 'snitten95'.. Jeg takker og bukker!


Skriv et svar til: Reaktionsskema samt bestemmelse af pH-værdien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.