Matematik

Opgave

13. oktober 2014 af telgård (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Kan jeg få et hint til det vedhæftede opgave 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2014 af Drunkmunky (Slettet)

For at finde et tal, som ender på 888 i sin tredje potens, kan du tjekke at a3 ≡ 888 mod 1000  hvis a3 ender på 888.

Du skal så finde det mindste tal n, som opfylder n3 ≡ 888 mod 1000.

Altså kan du betragte 888, 2*888, 3*888, ... og så finde et tal, som giver et heltal ved at tage den tredje rod af tallet. Så skal du bare vise, at der ikke kan være et tal mindre end det, men det følger ganske let af kriteriet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det sidste afsnit er da ikke korrekt. Det søgte tal skal ikke (nødvendigvis) være deleligt med 888, men derimod give 888 som rest ved division med 1000, som du selv anfører i den indledende del.

Da n3 skal ende på 8 fremgår det, at n må være et lige tal, der ender på 2. Det er altså tlstrækkeligt at betragte tallene

        23, 123, 223, 323, 423, 523, osv.

Da endvidere

        (10·(m+5)+2)3 - (10·m+2)3 = (10m+52)3 - (10m+2)3

                                                   = 50·((10m+52)2 + (10m+52)(10m+2)+(10m+2)2)

                                                   = 100·(150m2 + 810m + 1406)

ser man, at de to sidste cifre i følgen (10m+2)3 gentages hvert 5. trin. Da 423 er det første af tallene, der ender på...88, er det tilstrækkeligt at se på tallene

        423, 923, 1423, 1923, 2423, ...


Skriv et svar til: Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.