Matematik

Euklids algoritme - største fælles divisor

15. oktober 2014 af strangers - Niveau: A-niveau

hejsa

jeg skal bestemme største følles divisor i 13 og 8. Jeg har gjort sådan

(13,8) = (5,8) idet    13= 1*8+5

= (5,3)    -     8 = 1*5+3

=(2,3)   -    5= 1*3+2

= (1,2)  -     3=1*2+1

= (2,0)     -    2=2*1+0

=2

Er dette gjort rigtigt? 2 går da ikke op i 13?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man har

        (13,8) = (8,5) = (5,3) = (3,2) = (2,1) = (1,1) = 1

Man stopper, når de to tal er lige store.


Svar #2
15. oktober 2014 af strangers

Ah, ok..

Men mine udregninger, - de er da korrekte, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo, til og med linien med (1,2) .


Svar #4
15. oktober 2014 af strangers

(13,8)   idet   13= 1*8+5

= (8,5)    -     8 = 1*5+3

=(5,3)   -    5= 1*3+2

= (3,2)  -     3=1*2+1

= (2,1)     -    2=2*1+0

hvordan kommer 1,1 ind?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

2 erstattes af differensen 2-1 .

Til sidst har du, at 2 = 1·1 + 1 .


Svar #6
15. oktober 2014 af strangers

(13,8)   idet   13= 1*8+5

= (8,5)    -     8 = 1*5+3

=(5,3)   -    5= 1*3+2

= (3,2)  -     3=1*2+1

= (1,1)     -    2=1*1+1

= 1 

Er det således? det er godt nok en bøvlet måde at gøre tingene på. 
Og tusind tak for hjælpen!!


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det skal være    = (2,1)    i næstsidste ligningslinie.

Hvad mener du med bøvlet?


Svar #8
15. oktober 2014 af strangers

(13,8)   idet   13= 1*8+5

= (8,5)    -     8 = 1*5+3

=(5,3)   -    5= 1*3+2

= (3,2)  -     3=1*2+1

= (2,1)     -    2=1*1+1

= 1 

Dvs sådan? 

Jah, altså for en der ikke gør sig god i matematik, virker det bare sindsygt at bruge sådan en langsommelig metode til at dividere :S hehe


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, sådan.

Nu er der jo tale om lidt mere end almindelig division. Man finder den største fælles divisor for to naturlige tal.

I øvrigt tog min opstilling

        (13,8) = (8,5) = (5,3) = (3,2) = (2,1) = (1,1) = 1

ikke ret lang tid at komme igennem. I hvert trin erstatter man det største tal med differensen mellem de to tal.


Svar #10
15. oktober 2014 af strangers

Tusind tak! Virkelig!

Nu sidder jeg med Landrocks bog omkring kryptologi, og de forkringler bare alt. Kan godt se hvad du mener, men i bogen går der bare volapyk i det hele. Det er godt nok svært synes jeg :S


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jeg ved ikke, om informationen i dette link http://ramskovsressourcer.dk/undervisning/kryptologi/ressourcer/index.php

kan være til hjælp. Der er tilsyneladende nogle noter, der knytter sig til den bog, du omtaler.


Skriv et svar til: Euklids algoritme - største fælles divisor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.