Matematik

Integralregning, har brug for hjælp

16. oktober 2014 af Xzebetz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa,

Jeg er i gang med matematik B i selvstudie og har brug for hjælp. Jeg sidder fast i 2 opgaver og har brug for at få forklaret hvorfor/hvilken regel som ligger til grund for det rigtige resultat:

Første opgave:

Vis at F(x)=3x*ln(x)+5x er stamfunktion til f(x)=3*ln(x)+8

Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal vise den udregning?

Første led er jeg helt på bar bund

Andet led trode jeg faktisk at F(x)=5x=5*1=5=f(x)

Nogen der kan forklare?

Anden opgave:

Brug regnereglerne for ubestemte integraler til at omskrive følgende integral på kortere form:

(e2x+1)dx-(1-ex)2dx

Jeg har vedhæftet min løsning, som er forkert. Men har brug for en forklaring på hvorfor det er forkert og hvad jeg skulle have gjort.

Mange tak!

Vedhæftet fil: Integral.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. oktober 2014 af Drunkmunky (Slettet)

Du har, at F'(x)=3*ln(x)+3x*1/x+5=3*ln(x)+8

og altså er F(x) en stamfunktion til f(x).

Du har, at (1-ex)2=1-2ex+e2x

Så dermed har du

∫(e2x+1)dx-∫(1-2ex+e2x)dx=∫(e2x+1)-(1-2ex+e2x)dx=∫(e2x+1-1+2ex-e2x)dx=∫(2ex)dx


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Du begår to fejl i det vedlagte. Dels udregner du ikke kvadratet på den toleddede størrelse (1-ex)2 korrekt, dels hæver du ikke minusparentesen korrekt.


Svar #3
16. oktober 2014 af Xzebetz (Slettet)

Hej igen,

Jeg er ikke helt med.

Første opgave:

Hvordan bliver 3x*ln(x) til 3*ln(x)?

Der er vel 2 led ikke? Første led er 3x*ln(x) og andet led er 5x?

Anden opgave:

Jeg tror jeg er med nu. (1-ex)ër det samme som:

(1-ex)(1-ex)=12-ex-ex+e2x = 1-2ex+e2x

Men da der er tale om en minus parentes, så ændrer vi fortegnet så det ender med at blive:

(e2x+1-1+2ex-e2x)

Er det korrekt forstået?


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Opg 1. Det er korrekt, at funktionen F(x) består af to led 3x·ln(x) og 5x . Det første led er et produkt af to funktioner, og for at differentiere dette benytter man reglen for differentiation af et produkt:

        F '(x) = (3x·ln(x) + 5x)' = (3x·ln(x))' + (5x)' = (3x)'·ln(x) + 3x·(ln(x))' + 5

                                            = 3·ln(x) + 3x·(1/x) + 5

                                            = 3·ln(x) + 3 + 5

                                            = 3x·ln(x) + 8

Opg 2 er helt korrekt forstået nu.


Svar #5
18. oktober 2014 af Xzebetz (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Jeg forstår det nu. Ved ikke lige hvordan jeg havde overset reglen for differentation af et produkt af to funktioner.


Skriv et svar til: Integralregning, har brug for hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.