Matematik

Find y-koordinaten

18. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hvis jeg har en tangent som skærer ved punktet P. og jeg ved x-koordinaten, hvordan finder jeg så y?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Hvis tangenten, y, skærer P i (x0,f(x0)) så bestem f(x0) og du har y-koordinaten. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Niveauet skal nok sættes til mindst B-niveau. 


Svar #3
18. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

Hvis jeg ingen funktion har?


Svar #4
18. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

Det er bare noget supplerende jeg sidder med, og troede ikke det var højere end dette niveau.. :) 

Opgaven er noget sværere, men troede ikke mit "problem" var på et højere nievau


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Er det en opgave, eller er det bare et generelt spørgsmål? Hvis det er tale om en generel problematik - se #1. 


Svar #6
18. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

Hvis jeg ingen funktion har, hvordan finder jeg så y?

Generelt spørgsmål, hvis jeg skal finde y men ikke har en funktion


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Du vil jo altid have en funktion?? Du får ikke bare oplyst, at en eller anden tangent skærer i P, du har x-koordinaten og skal finde y-koordinaten. Du har altid flere oplysninger. 


Svar #8
18. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

Tak for dit svar! :) Hmm.. Jeg kan lige prøve at skrive det hele op.. 

jeg har x-koordinaten hvor den skærer : x =  - 2a 

min funktion er f(x)= x^3 

Det er derfor jeg "troede" at jeg ingen passende funktion havde


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Tag et billede af opgaven og læg op. Dine formuleringer er ikke så klare. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvis x = -2a er x-koordinaten til tangentens røringspunkt med grafen for funktionen f(x) = x3 , er y-koordinaten jo f(-2a).


Svar #11
19. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

#10, ja men det skal på andenvis givey = -8a^3.. hvordan kommer jeg frem til dette?


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man har     f(-2a) = (-2a)3 = -8a3 .


Svar #13
19. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

så man indsætter egentlig bare -2a som x i f(x)? :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, hvordan skulle man ellers beregne f(-2a) ?


Svar #15
19. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

Det var dét  jeg var i tvivl om :)

mange tak!


Svar #16
19. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

Men jeg forstår ikke helt, hvor du beholder eksponenten, når du allerede har ganget ud?


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Jeg forstår ikke, hvad du mener.

        f(-2a) = (-2a)3 = (-2a)·(-2a)·(-2a) = (-2)·(-2)·(-2)·a·a·a = -8·a3 .


Svar #18
19. oktober 2014 af hejmeddig121 (Slettet)

ahh.. nu kan jeg se det.. Tak!


Skriv et svar til: Find y-koordinaten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.