Matematik

Minimum for f givet g = -1

05. november 2014 af JakobKAefw (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

f(x,y) = x^2 + y^2 -2x - 10y \\g(x,y) = x^2 + y^2 - 2x - 4y

Hvad er minimum for f på mængden g(x,y) = -1?

Forstår ikke hvordan spørgsmålet skal løses.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at

        f(x,y) = g(x,y) -6y .

Hvis g(x,y) = -1 , er  f(x,y) = -1 -6y .

Ligningen g(x,y) = -1   bestemmer en cirkel med centrum i (1 , 2) og med radius 2. På mængden bestemt ved ligningen g(x,y) = -1 , vil y derfor variere i intervallet [0;4] . Bestem nu minimum for funktionen -6y -1 på intervallet 0 ≤ y ≤ 4 .


Svar #2
05. november 2014 af JakobKAefw (Slettet)

Er der en anden måde at løse den på? Du ved at mængden er en cirkel, men kan man løse opgave uden at gøre brug af dette?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, man kan indføre en Lagangevariabel til at håndtere bibetingelsen g(x,y) = -1 .

Men det er da let nok at se, at løsningsmængden for g(x,y) = -1 er en cirkel.


Svar #4
05. november 2014 af JakobKAefw (Slettet)

Ja, helt sikkert, men vi arbejder med Lagrange lige nu, hvorfor jeg helst vil løse den på den måde, men jeg kan ikke få den til at gå op.

Jeg får jo ligningsystemet

\\ 2x - 2 = \lambda (2x - 2) \\ 2y - 10 = \lambda (2y - 4)

Hvordan går man så frem?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man opstiller først Lagrangefunktionen med bibetingelsen bygget ind:

        Λ(x,y,λ) = f(x,y) + λ·(g(x,y) + 1)

og vi søger nu et stationært punkt for denne funktion

        ∂Λ/∂x = 2x - 2 + λ·(2x - 2) = 0

        ∂Λ/∂y = 2y - 10 + λ·(2y - 4) = 0

        ∂Λ/∂λ = x2 + y2 -2x -4y +1 = 0

Alle tre ligninger skal være opfyldt. Af den første ligning får man x = 1 ∨ 1+λ = 0 . Indsætter man x = 1 i den sidste ligning, får man   y·(y - 4) = 0 .


Svar #6
05. november 2014 af JakobKAefw (Slettet)

Tak, det gav mening.


Skriv et svar til: Minimum for f givet g = -1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.