Fysik

Fysk - opgave

06. november 2014 af larsenlottesen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Statens takst for transport i bil er 3.82 kr. pr. km (op til 20000 km/år).  For transport på cykel eller knallert er den 0.51 kr.  pr. km.

a) Beregn omkostningen pr. kørt km til energi for bilen. Prisen for benzin kan sættes til 12 kr. pr. liter og bilens økonomi kan sættes 15 km/liter.

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre i denne tilfælde, dog har det noget at gøre med kinetisk energi formlen (måske).


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2014 af peter lind

Find hvor meget benzin bilen bruger når den kører 1 km.

Find hvor meget den benzin koster.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Når bilen har brugt 1 liter benzin, har det kostet 12 kr, og bilen har kørt 15 km:

12 kr / 15 km = 0,80 kr/km


Svar #3
06. november 2014 af larsenlottesen (Slettet)

takker, det bare det at der står energi midt i det hele


Svar #4
06. november 2014 af larsenlottesen (Slettet)

Hvad g'r jeg så her?

b) Beregn omkostningen pr. kørt km til energi for cyklisten. Vi kan antage, at en persons virkningsgrad er 20 %; (dvs. 1/5 af den indtagne energi går til bevægelse) og at den kraft cyklisten skal præstere er 25 N, endvidere kan vi antage at den indtagne energi er i form af juice (240 kJ/100 g) og prisen kan sættes til 12 kr./kg.   


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Arbejde på at køre 1 km:

A = F * s

A = 25N * 103 m = 25 * 103 J

Da det kun er 1/5 af den indtagne energi, der går til dette arbejde, skal han indtage:

5*25*103 J = 125*103 J = 125 kJ

Han skal altså drikke

125 kJ / (240 kJ/100g) = 52 g juice

som koster

0,052 kg * 12kr/kg = 0,62 kr

Så det koster 0,62 kr/km for cyklisten.


Svar #6
06. november 2014 af larsenlottesen (Slettet)

1000's enhed er Joul, hvorfor?

Med opgaven a, bilen, hvorfor er der ingen enhed med enheden Joul, men det er der i b'eren?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Arbejde har enheden J.

I a) fik vi direkte oplyst, hvor langt bilen kører på 1 liter benzin. I b) får vi ikke at vide, hvor langt han cykler på en liter juice, og vi var derfor nødt til først at regne dette ud udfra nogle oplysninger omkring hans energiforbrug og energiindholdet i juice.


Svar #8
06. november 2014 af larsenlottesen (Slettet)

#5

Du skrev A = 25N * 10^3 m = 25 * 10^3 J

Du har skrevet 1000 2 gange med 2 enheder, hvilken skal man have? Da 1km er 1000m, vil jeg foretrække de 1000m, kan man ikke det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. november 2014 af peter lind

Det skal stå præcist som det er skrevet.  N*m er enheden Joule


Svar #10
06. november 2014 af larsenlottesen (Slettet)

kunne man skrive ''125 kJ / (240 kJ/100g)'' sådan? Og når jeg dividerer 240000 J med 100 g, hvilken enhed bliver resultatet i?

Vedhæftet fil:fysik copy.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. november 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Det virker lidt underligt, at du har den ene parentes stående i tælleren og den anden parentes i nævneren.

Hvis du ikke kan lide brøken 240 kJ/ 100g, kan du jo bare udføre divisionen, så det bliver til 2,40 kJ/g.


Skriv et svar til: Fysk - opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.