Matematik

Integration

07. november 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Hvordan integrerer man følgende:

1/π · ∫π (|sin(x)| · cos(nx))dx

hvor

n er en konstant.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2014 af peter lind

På grund af det numeriske tegn omkring sin(x) erdu nød til at spalte op i intervallerne [-π; 0] og [0;π]

Brug derefter at 2sin(u)*sin(v) = cos(u-v)+cos(u+v)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte, at |sin(x)|·cos(nx) er en lige funktion, hvorfor

        1/π · ∫π |sin(x)| · cos(nx) dx = 2/π · ∫0π sin(x) · cos(nx) dx

og derefter kan man benytte

        2·sin(u)·cos(v) = sin(u+v) + sin(u-v)


Svar #3
08. november 2014 af Haxxeren

#1 #2

Jeg havde tænkt mig at gøre:

1/π · ∫π (|sin(x)| · cos(nx))dx = 1/π · ∫0 sin(x) · cos(nx))dx + 1/π · ∫0π sin(x) · cos(nx))dx,

men jeg er lidt i tvivl om det er rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er ikke korrekt, for på intervallet [-π;0] er |sin(x)| = -sin(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

I stedet har man

        1/π · ∫0 |sin(x)| · cos(nx) dx = -1/π · ∫0 sin(x) · cos(nx) dx

                                                       = -1/π · ∫π0 sin(-u) · cos(nu) (-1) du

                                                       = 1/π · ∫0π sin(u) · cos(nu) du

der er konsistent med svaret i #2.


Svar #6
08. november 2014 af Haxxeren

#4

Ja, men så må det så betyde, at jeg i det første led i #3 (med grænserne -π og) skriver -sin(x) i stedet for sin(x), men det virker stadigvæk lidt som dobbeltarbejde, når man blot kan løse det som du skriver i #2.


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se #5.

Det gælder helt generelt, at hvis f(x) er en lige funktion, er

        ∫-aa f(x) dx = 2 · ∫0a f(x) dx .


Svar #8
08. november 2014 af Haxxeren

#7

Substituerer du med u = -x? Hvordan kommer du på denne her idé med at u skal være den negative værdi af x? Derudover kan jeg ikke lige se, hvordan du får det sidste udtryk i #5.


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det var den substitution, jeg benyttede. Det er da en meget nærliggende substitution, hvis man vil flytte integrationen fra [-π;0] til [0;π] . Grænserne skal ændres med substitutionen. Man benytter, at

        -sin(-u) = sin(u),

og endelig benyttes minustegnet foran integralet til at bytte om på grænserne (fra π til 0) til (fra 0 til π) .


Svar #10
08. november 2014 af Haxxeren

#9

Smart, tak.


Skriv et svar til: Integration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.