Matematik

2 ligninger med 2 ubekendte hjælp!

08. november 2014 af gymelev1337 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan løser jeg en ligning med 2 ubenkendte er helt lost en der vil forklare det? Tak på forhånd!

2x-2y=-4

3x+5y=50


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2014 af Heptan

Man kan gøre det via to veje. Fx kan man isolére x i den ene ligning, og så indsætte udtrykket for x i den anden ligning. Alternativt kan man finde y først.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om 2 ligninger med 2 ubekendte. Benyt for eksempel lige store koefficienters metode eller substitutionsmetoden.

Gang ligning 1 med (3/2) og træk de to ligninger fra hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2014 af Heptan

Fx kan x isoleres i den første ligning:

2x-2y= -4

2x = -4 + 2y

x = -2 + y

Herefter kan udtrykket for x indsættes i din nederste ligning:

3x + 5y = 50

3 * (-2 + y) + 5y = 50

-6 + 3y + 5y = 50

8y = 56

y = 7

Nu er y fundet. Vi mangler x.

2x -2y = -4

2x -2*7 = -4

2x = 10

x = 5


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2014 af hesch (Slettet)

#0: Fx kan den løses ved:

2x-2y=-4       =>

x-y = -2        =>

x = y - 2          (substituer x i: )

3x+5y=50 =>

3(y-2)+5y=50    =>

8y = 56        =>

y = 7          ( substituer i fx: )

x = y - 2       =>

x = 7 - 2  = 5

Gør prøve ved at indsætte løsninger i det originale ligningssystem.

Metoden kaldes substitutionsmetoden.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benytter man i stedet lige store koefficienters metode, som anvist i #2, får man

         2x - 2y = -4
         3x + 5y = 50

Gang Ligning 1 med (3/2)

        3x - 3y = -6
        3x + 5y = 50

Træk ligning 1 fra ligning 2:

        8y = 56
         y = 7

Indsæt den fundne værdi for y i den originale ligning 1:

        2x = 2y - 4 = 2·7 - 4 = 10
        x = 5


Svar #6
08. november 2014 af gymelev1337 (Slettet)

Okay mange tak for alle svarende tror jeg forstår det nu mange tak :-)


Skriv et svar til: 2 ligninger med 2 ubekendte hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.