Matematik

Gennemsnit %

18. november 2014 af karlosi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej håber der er nogle som kan hjælpe med denne opgave.

En virksomhed har aftalt en lønstigning over 4 år på alt 8.3 %. De første 3 år har givet lønstighninger på hhv. 3.0%, 2.2% og 1.4%. 
1) Hvad skal lønstigningen være i % det 4. år for at aftalen bliver overholdt. 
2) Pga. af mindre inflation mener virksomheden at der kun skal være en samlet stigning på 6% på 4 år. Hvad skal % ændringen så være det sidste år

Jeg har prøvet at finde den gennemsnitlige procentstigning pr. år i de tre år (ved ikke hvad jeg skal gøre herefter), er det den rigtige måde at gøre det på?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2014 af SuneChr

1)  Efter det første år er lønnen vokset med faktor 1,03. Det andet år med 1,022 , det tredje år med 1,014 og
     det fjerde år med (1 + r) . Gang disse fire størrelser med hinanden og sæt produktet lig med 1,083 .
2)  Samme fremgangsmåde


Svar #2
18. november 2014 af karlosi (Slettet)

Mange tak for dit svar :)

Altså mener du:

1)     1,03 * 1,022 * 1,014 * (1+r) = 1,083  

 =>   1,03 * 1,022 * 1,014 = 1,083/(1+r) 

 =>    1,083/(1,03 * 1,022 * 1,014) = (1+r)

 =>    r = 0,01462 

2)     1,03 * 1,022 * 1,014 * (1+r) = 1,06

 =>   1,03 * 1,022 * 1,014 = 1,06/(1+r)

 =>   1,06/(1,03 * 1,022 * 1,014) = (1+r)

=>   r  = - 0,00693

Kan det passe ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2014 af SuneChr

1)  Der, hvor du har   r = 0,01462   skal du gange med 100% så der fås  r = 1,462%.
Altså en lønstigning det fjerde år på 1,462% .


Svar #4
18. november 2014 af karlosi (Slettet)

Tak for hjælpen:)

Jeg har også noget andet jeg ville spørge om, håber du kan hjælpe.

Jeg har vedhæftet et billede af spørgsmålet.

Jeg har fundet cirklens centrum og radius, det er tangenternes ligninger jeg ikke kan finde ud af.


Svar #5
18. november 2014 af karlosi (Slettet)

Glemte lige at sende cirklens ligning.

(y-4)^2+(x-1)^2=22


Skriv et svar til: Gennemsnit %

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.