Matematik

Ligning for cirkens tangent

18. november 2014 af karlosi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Håber nogen kan hjælpe mig med denne opgave :) 

Jeg har vedhæftet opgaven.

Jeg har desuden allerede fundet cirklens radius og centrum, dog kan jeg ikke helt gennemskue hvordan jeg skal finde tangenternes ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

Linjens ligning er a(x−x0)+b(y−y0)=0


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

Cirklens centrum er (1,4)

For at finde to tangenter til cirklen, som er parallelle med den oplyste linje, kan du starte med at finde skæringspunkterne på cirklen. Normalvektoren til linjen kan benyttes først skaleres den så længde=radius af cirklen (maple input):

solve(sqrt((3*a)^2+(4*a)^2) = 4.7, a) 

= 0.94

Det vil sige, 

<1,4>+<3*0.94,4*0.94> =  <3.82, 7.76> og <1,4>-<3*0.94,4*0.94> = <-1.82, 0.24>

er de to steder hvor tangenten skær cirklen. Du har formlen til at lave linjens ligning ud fra et punkt og normalvektoren til linjen. Plot af de 3 linjer:


Svar #3
18. november 2014 af karlosi (Slettet)

Tak, kan du ikke uddybe hvad du mener med dette:

<1,4>+<3*0.94,4*0.94> =  <3.82, 7.76> og <1,4>-<3*0.94,4*0.94> = <-1.82, 0.24>

og hvordan er du kommet frem til dette:

solve(sqrt((3*a)^2+(4*a)^2) = 4.7, a) 

og til sidst er det denne formel jeg skal bruge for at finde tangenternes ligninger: a*(x-x0)+b*(y-y0)=0


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

#3 Ja det er den korrekte formel. 

Udtrykket

<1,4>+<3*0.94,4*0.94> =  <3.82, 7.76> og <1,4>-<3*0.94,4*0.94> = <-1.82, 0.24>

er blot maple notation, som du burde kunne copy paste ind i maple. Så det er form for vektor notation, <x,y> og 0.94 er faktoren fundet fra 

solve(sqrt((3*a)^2+(4*a)^2) = 4.7, a) 

som er en ligning, hvor højresiden er radius og venstresiden er formlen for længden af en vektor, hvor jeg har ganget hver komposant med en faktor, for at få den korrekte længde. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om cirklen med centrum i C(1 , 4) og radius r = √22 , og man skal bestemme de to tangenter til cirklen, der er parallelle med linien med ligningen 3(x-2) + 4(y-1) = 0 . Hver tangent vil have en ligning af formen

        3x + 4y + c = 0 .

Afstanden fra cirklens centrum til hver af tagenterne skal være lig med cirklens radius r , så vi har

        d = |3·1 + 4·4 + c|/5 = √22

dvs

        |c + 19| = 5·√22 ,

hvoraf

        c = -19 ± 5·√22 .

De to tangenters ligninger er derfor

        3x + 4y - 19 + 5·√22 = 0     og     3x + 4y - 19 - 5·√22 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

#5 Det var lidt hurtigere..

#0 Hvis du ikke kender formlen, som #5 benytter, er det  

dist(P,l)=\dfrac{|ax_{1}+by_{1}+c|}{\sqrt{a^{2}+b^{2}}}

hvor P (punkt) har koordinaterne (x1, y1) og l (linjen) har ligningen ax+by+c=0.

http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-a/vektorer-i-2d/dist-formlen


Skriv et svar til: Ligning for cirkens tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.