Matematik

Hjælp til opstilling af 2 ligninger med 2 ubekendte.

24. november 2014 af Tobiaskr12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har lidt problemer med at opstille 2 ligninger med 2 ubekendte til denne opgave: Omkredsen af en Vogns Baghjul er 30 Centimeter større end Forhjulets Omkreds. Hvis Forhjulet gør 14 Omdrejninger mere end Baghjulet på en Kilometer, find så hvert af Hjulenes Radius.

Jeg har første del af ligningen, altså b(baghjulet)=f(forhjulet)+30. Den anden del driller dog lidt.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2014 af peter lind

Find hjulenes omkreds udtrykt ved radierne.

Antal omdrejninger kørt på 1 km er 1 km delt med omkredsen


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

Opskriv, hvor langt baghjulet kommer på n omdrejninger og, hvor langt forhjulet kommer på n+14 omdrejninger. Opstil en ligning for hvert hjul, hvor de to udtryk sættes lig 1km.

OBS: Pas på enhederne.


Svar #3
24. november 2014 af Tobiaskr12 (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvad i mener. Kan i uddybe en lille smule?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Kald omkredsen for forhjulet for x og for baghjulet for y . Man har så

        y = x + 30 .

På 1000m gør forhjulet   1000/x omdrejninger mens baghjulet gør  1000/y omdrejninger, og man har

        1000/x = (1000/y) + 30 .

Løs nu de to ligninger i x og y (enheden bliver i m). Beregn så hjulenes radier til sidst

        rfor = x/(2π)    og    rbag = y/(2π)


Svar #5
24. november 2014 af Tobiaskr12 (Slettet)

Mange tak! Det giver mening nu!


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

#4 Forskellen i antal omdrejninger er ikke 30, men 14.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, undskyld, det har du helt ret i. Så bliver ligningerne i #4 i stedet

        y = x + 30

og

        1000/x = (1000/y) + 14 .

Tak for rettelsen.


Skriv et svar til: Hjælp til opstilling af 2 ligninger med 2 ubekendte.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.