Fysik

Roterende legemer - faldende legemes acceleration

03. december 2014 af Falaffel (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle sammen 

Sidder med noget fysik, men kan ikke lig få koblet formler sammen så det giver den formel der står i opgave teksten. Jeg har vedhæft spm. samt de ligninger jeg vil tage i brug.

Håber der nogen der har tid og lyst til at hjælpe :-)

Tak på forhånd :-) 

Vedhæftet fil: jjj.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2014 af Eksperimentalfysikeren

Hvordan ser forsøgsopstillingen ud?


Svar #2
03. december 2014 af Falaffel (Slettet)

Den er ser sådan her ud (vedhænftet fil)

Vedhæftet fil:nnn.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2014 af Eksperimentalfysikeren

Jeg tolker det sådan, at

   Fres er den resulterende kraft på loddet med masse m.

   T er snorekraften

   τ er kraftmomentet

   a er loddets acceleration

   α er vinkelaccelerationen

   I er inertimomentet og

   r er radius af hjulet

Θ er vinklen mellem hjulets radius og snoren. Den er π/2, hvorfor sin(Θ) = 1.

Du har brug for endnu en ligning. Den skal udtrykke, at loddets bevægelse og hjulets bevægelse er koblet sammen. Du kan skrive den som v = ωr, hvilket differentieret giver a = αr.

Prøv, om du kan komme videre her fra.


Svar #4
04. december 2014 af Falaffel (Slettet)

Jeg har prøvet at sætte formlerne sammen for at komme frem den formel vi nu skal nå frem til, men det funker sgu ikke helt, kan du hjælpe lidt? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2014 af Eksperimentalfysikeren

Start med 1.10 (dejligt, du har numrene)

Brug Newtons 2. lov til at omskrive Fres til m·a. (resultatet kalder vi 1.10.1)

Isoler T i 1.12 og indsæt resultatet i 1.10.1 (1.10.2)

Nu er det turen til τ: Indsæt højresiden af 1.11 (1.10.3)

Den nye udgave af fomlen indholder α. Sammenhængen mellem a og α er: a = m·α. Isoler α og indsæt resultatet i 1.10.3. (1.10.4)

Nu indgår a to steder i ligningen. Isoler a, så har du resultatet.


Svar #6
04. december 2014 af Falaffel (Slettet)

Okay, tusind tak!!! 


Svar #7
04. december 2014 af Falaffel (Slettet)

Ser det rigtig nok ud, før vi til sidst isolere a? 

Vedhæftet fil:iii.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. december 2014 af Eksperimentalfysikeren

Der er noget galt. Hvis du ganger I ind i parentesen, går den ud med I i nævneren. sin(Θ) er 1, hvofor den ikke skal med.

Prøv at skrive dine udregninger trin for trin.


Skriv et svar til: Roterende legemer - faldende legemes acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.