Kemi

Hjælp til pKs værdi

06. december 2014 af WhatTheFu (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan beregner man pks værdierne for en aminosyre, fx glycin?

hvilke værdier skal indsættes i formlen Ks1 = [A]*[H3O+]/[S] ? hvordan kan kemiske formler blive til tal der kan indsættes i en formel?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. december 2014 af Heptan

pKs findes ved at tage den negative titalslogaritme til syrestyrkekonstanten.

pK_S = -\log K_S

Hvis du kender koncentrationerne af S og A, og hvis du kender oxoniumkoncentrationen/pH, kan du altså bestemme pKs


Svar #2
06. december 2014 af WhatTheFu (Slettet)

Tak! 

Hvad er S og A? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2014 af Joe11111 (Slettet)

Undskyld jeg spørger, men hvordan er det at have kemi på A-niveau? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2014 af mathon

                                  HA\; _{(aq)}\; +\; \; H_2O\; _{(l)}\; \; \rightarrow \; \; A^-\; _{(aq)}\; \; +\; \; H_3O^+\; _{(aq)}

ligevægtsbrøken:
                                                   \frac{\left [ A^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HA \right ]}=K_s

eller

                                  S\; _{(aq)}\; +\; \; H_2O\; _{(l)}\; \; \rightarrow \; \; B\; _{(aq)}\; \; +\; \; H_3O^+\; _{(aq)}

ligevægtsbrøken:
                                                   \frac{\left [ B \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ S \right ]}=K_s

#1 blev en mutant af de to ovenstående.


Svar #5
07. december 2014 af WhatTheFu (Slettet)

Tusind tak! Men hvilke tal skal jeg sætte ind? Jeg er fuldstændigt blank på det område! :(


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2014 af Heptan

#4 Bemærk at aminosyrer er amfiprote. Vi har altså ligevægtene

\newline S \rightleftharpoons A + H^+ \newline \newline A \rightleftharpoons B + H^+

hvor A er amfolytten.

Ligevægtslovene for de to ligevægte kan så opskrives:

K_{S_1} = \frac{[A]}{[S]}\cdot [H^+]

K_{S_2} = \frac{[B]}{[A]}\cdot [H^+]

For at citere mig selv, skal man altså kende pH eller [H+] samt en kombination af enten [A] og [S] eller [B] og [A], som det fremgår at ligevægtslovene.

#5 Du skal sætte værdierne for [A], [S] og [H+] ind i ligevægt 1. De kan bestemmes eksperimentelt. Derefter skal du bruge formlen i #1.

Hvis du ikke har lavet et forsøg, men at du kender KS1, så kan du bruge formlen i #1.


Skriv et svar til: Hjælp til pKs værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.