Matematik

Sammenhæng mellem c og bredden af Gauss funktionen

09. december 2014 af Olympus - Niveau: A-niveau

Halløj :-)

Jeg skal finde sammenhængen mellem c og bredden af toppen i en Gauss funktion.. Funktionen er af formen f(x)=a\cdot e^{\frac{-(x-b)^{2}}{2c^{2}}}.

Før dette har jeg differentieret funktionen og fundet maksimum b. Dette indsatte jeg så i ovenstående funktion og fandt maksimumsværdi i a...

Jeg er godt klar over, at jeg nu skal finde f(c) og f(-c), men kan ikke få det beregnet...

Altså jeg indsætter c på x's plads:

f(c)=a\cdot e^{^{\frac{-(c-b)^{2}}{2\cdot c^{2}}}} 

Det jeg så har forsøgt mig med, er at bruge kvadratsætningen (c-b)^{2}=c^{2}+b^{2}-2\cdot c\cdot b, men så går jeg i stå... hvordan skal jeg få det forkortet?? Og er det overhovedet den rigtige metode jeg bruger??


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2014 af Eksperimentalfysikeren

Du skal lige huske, at maximet ikke ligger i x=0, men i x=b. Du skal derfor benytte x=b-c og b+c.


Svar #2
09. december 2014 af Olympus

Så i stedte for at at tage f(c) og f(-c) så tager jeg f(b+c) og f(b-c).... efter hurtigt overblik vil jeg så få resultatet a\cdot e^{-\frac{1}{2}}... Ser det ikke meget rigtig ud?...

Men hmm hvordan skal det lige fortolkes i forhold til bredden af toppen.. Nogen idé??


Svar #3
09. december 2014 af Olympus

Anyone? som har en idé om hvordan det lige skal fortolkes??


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. december 2014 af Eksperimentalfysikeren

Jeg har glemt en del af teorien her, men prøv at se på

http://en.wikipedia.org/wiki/Normal_distribution


Svar #5
09. december 2014 af Olympus

Det fik jeg ikke så meget ud af...

Kan se i mine noter, at jeg har skrevet, at bredden svarer til 1/2*a og man kan løse ligningen f(x)=1/2*a men det synes jeg heller ikke jeg får meget ud af... ??

Ved du noget om det, eller skal jeg bare hive fat i min matematiklære i morgen?


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Bredden svarer så til afstanden mellem løsningerne i ligningen   f(x) = (1/2)a . Løs derfor ligningen

        e-(x-b)^2/(2c^2) = 1/2

dvs.

        (x-b)2/(2c2) = ln(2)

eller

        x = b ± c·√(2·ln(2))

Bredden er altså

        w = 2c·√(2·ln(2))


Svar #7
09. december 2014 af Olympus

Hvordan kommer du fra x=b ± c..osv.. til x=2c..osv.. ??


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg skrev w = 2c...  . Bredden er afstanden mellem de to løsninger.


Svar #9
09. december 2014 af Olympus

Ja okay, men burde det så ikke give w = -2c... Eller? for det kommer jo an på hvordan man trækker dem fra hinanden.. eller er der en 'regel' for det?


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ved "bredden" vil man normalt forstå en positiv størrelse. Jeg gik ud fra, at konstanten c er en positiv størrelse. Hvis det ikke er tilfældet skal man skrive

        w = 2|c|·√(2·ln(2))


Svar #11
09. december 2014 af Olympus

Okay, konstanten c er en positiv størrelse, ville bare være sikker på det så afhang af hvorvidt man skulle bruge det som en positiv eller negativ størrelse...

Men mange tak for svarene :-)


Svar #12
09. december 2014 af Olympus

Hmm jeg har lige siddet og forsøgt at medregne alle mellemregninger og er løbet ind i et problem...

Jeg starter med, at dividere med a på begge sider så denne forsvinder. 

Derefter ophæver jeg eksponentialfunktionen ved, at indsætte ln(e^...) = -ln(2)

Her er problemet så, for der kommer jo til at stå -ln(2)... ln og e ophæver hinanden og så ved jeg godt der kommer til at stå (-(x-b)^2)/2c^2 (altså minus for det også), men hvordan får jeg de to minusser til at ophæve hinanden?? 

Og derefter, hvordan får jeg isoleret x??

Hvis du kunne vise nogle mellemregninger ville det være til stor hjælp..


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man ganger med -1 for at ændre fortegnet på hver side. Derved får man

         (x-b)2/(2c2) = ln(2)

hvorefter man ganger med 2c2 på hver side

        (x-b)2 = 2c2·ln(2) .

Derefter fås (da c er > 0)

         x - b = ± c·√(2·ln(2))

Der er tale om simpel aritmetik, som ikke burde volde problemer på et A-niveau.


Svar #14
09. december 2014 af Olympus

neeej men det ligger bare meget langt væk i hukommelsen.. men tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Så må du jo repetere det, der er langt væk, indtil det hænger ved.


Skriv et svar til: Sammenhæng mellem c og bredden af Gauss funktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.