Matematik

Ligning - hjælp

09. december 2014 af noah0116 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

1,03^x=75/46,8

Hvordan finder jeg "x" i denne opgave. Er der et klogt hoved som vil forklare det. 

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2014 af SuneChr

Tag logaritmen på hver side af lighedstegnet.
Isolér x.


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Tag log() på hver side og isoler x.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

x =log_{1,03}\left (\frac{75}{46,8} \right )\approx 15,95


Svar #4
09. december 2014 af noah0116 (Slettet)

Tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2014 af SuneChr

# 3
Det kunne let se ud, som der er benyttet logaritmefunktionen med grundtallet 1,03.
Der bør stå
x = log (75/46,8) / (log 1,03)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#5

Det er ikke nødvendigt, at kritisere noget, der er korrekt. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er da korrekt skrevet, men man er jo trods alt nødt til at tage skridtet videre som vist i #5 for at få et praktisk anvendeligt resultat ud af det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#7

Okay, det er rigtigt.

Skrives ligningen så rigtigt op,  log (75/46,8) = x , med grundtal 1,03 . Står der et gange-operator mellem log og kvotienten; hvordan kommer #5 frem til, at der skal divideres med log.


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Af ligningen

        1,03x = 75/46,8

får man

        x·log(1,03) = log(75/46,8)

hvoraf resultatet i #5 følger. Her er log() den sædvanlige logaritme med base 10.

Ellers kan du jo benytte, at

        logb(y) = log10(y) / log10(b)


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#9

Mange tak for dit svar, især for regnereglen, jeg ikke har set før nu. Kan godt se sammenhængden i det nu; igen tusind tak.


Skriv et svar til: Ligning - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.