Matematik

Beviser for Fi's egenskaber

11. december 2014 af Katjatja (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har brug for hjælp :O

Er i gang med SRP og skal lave beviser for mindst 5 af egenskaberne for Φ (Fi), men jeg er helt lost...

Jeg prøver at lave et bevis for:

Φ' -1 = 1/Φ'

Dvs. ((1-√5)/2) - 1 = 1/((1-√5)/2)

Men jeg aner ikke hvordan jeg får lavet mellemregningerne, og jeg SKAL bruge formlen og må ikke bruge decimaltalllene for Fi :/

Håber i kan hjælpe mig :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at både φ og φ' er rødder i 2.-gradsligningen

        x2 - x -1 = 0

Ved at dividere med x på hver side får man så

        x - 1 = 1/x


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2014 af Eksperimentalfysikeren

Gang formlen igennem med Φ og træk 1 fra på begge sider af lighedstegnet. Så har du en andengradsligning, som du kan løse.


Svar #3
11. december 2014 af Katjatja (Slettet)

Tak for svarene, men tror stadig ikke jeg forstår det... :/

Altså jeg skal gange med Φ på begge sider og trække 1 fra?

<=>

Φ'*Φ-1-1 = (1/Φ') * Φ - 1

Tror ikke jeg har forstået det rigtigt.

Forstår heller ikke at Φ og Φ' er rødder i andengradsligningen :(

Jeg er deværre for dum til at forstå, så håber i vil komme med en idiot-forklaring? :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Tallene φ og φ' er de to rødder i 2.-gradsligningen

        x2 - x - 1 = 0 .

Det er jo den ligning, der fremkommer af definitionen for det gyldne snit.

Derfor gælder der

        φ'2 - φ'  = 1

eller, ved at dividere med φ' på hver side,

        φ' - 1 = 1/φ' .


Svar #5
11. december 2014 af Katjatja (Slettet)

Er definitionen for det gyldne snit ikke: a+b/a = a/b?

Og tror altsp statdig ikke jeg forstår beviset :/ Kan du måske vise hvordan du beregner det, ved at vise mellemregningerne, så mit slidte hoved måske forstår det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, det er   (a+b)/a = a/b  og sætter man x = a/b har man jo netop

        1 + 1/x = x

eller

        x2 - x - 1 = 0

Alle mellemregningerne er jo vist i #4, men det vil måske hjælpe, hvis du selv prøver at skrive med ved siden af.


Svar #7
11. december 2014 af Katjatja (Slettet)

Altså:

(a+b)/a = a/b

Hvor a/b sættes til at være lig x

Som så giver: x-1 = 1/x

<=>

(1/x)+1 = x

<=>

x^2 - x - 1 = 0

<=>

(1 + - √5)/2

Det giver jo bare Φ eller Φ', men jeg skal have det til at give Φ' - 1 = 1/Φ' :/


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er jo vist i #4. Divider ligningen φ'2 - φ'  = 1 med φ' på hver side.


Svar #9
11. december 2014 af Katjatja (Slettet)

Så bliver det:

(Φ'^2-Φ')/Φ' = 1/Φ

<=>

Φ' = 1/Φ'

Hvordan kommer -1 ind på venstre side så? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, du skal dividere ordentligt på venstre side med φ'

       (φ'2 - φ')/φ' = φ'·(φ' - 1)/φ' = φ' - 1


Svar #11
11. december 2014 af Katjatja (Slettet)

Aha! Nu er jeg endelig med!

Tak for hjælpen! :D


Skriv et svar til: Beviser for Fi's egenskaber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.