Matematik

Funktional ligning

12. december 2014 af ma1908 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg skal vise at de eneste kontinuerte løsninger til funktionalligningen

g(x)+g(y)=g(\sqrt{x^2+y^2})

er g(x)=cxhvor c er en konstant, altså hvor c=g(1). 

Jeg er lidt på bar bund, så håber meget nogen kan hjælpe mig igang!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2014 af mathon

med
                            g(x)=cx^2
haves
                            g(x)+g(y)=cx^2+cy^2


Svar #2
12. december 2014 af ma1908 (Slettet)

Tak, men jeg kan ikke helt se hvordan jeg kan bruge det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

I #1 vises den trivielle del, nemlig, at g(x) = cx2 er en løsning til funktionalligningen.

Af selve funktionalligningen

        g(x)+g(y)=g(\sqrt{x^2+y^2})

følger det, at   g(0) + g(0) = g(0) , dvs. g(0) = 0 . Endvidere har man

         g(-x) + g(0) = g(-x) = g(√(x2)) = g(|x|) = g(x) ,

så g(x) er en lige funktion. Endvidere har man

        g(x) + g(x) = 2g(x) = g(x√2)

        g(x) + 2g(x) = 3g(x) = g(x) + g(x√2) = g(√(x2 + 2x2) = g(x√3)

Ved induktion efter det naturlige tal n har vi

        n·g(x) = g(x) + (n-1)·g(x) = g(x) + g(x·√(n-1)) = g(√(x2 + (n-1)x2)) = g(x·√n)

Heraf ser vi, at

        g(√n) = n·g(1)

og

        n·g(√n) = g(√n · √n) = g(n)

dvs.

        g(n) = n2·g(1) , for alle naturlige tal n .

Endvidere har vi

        g(x·√n) = n·g(x)   for alle x og for alle naturlige tal n, dvs.

        g(x√n · √n) = n·g(x·√n) = n·n·g(x) = n2·g(x),

altså

        g(n·x) = n2·g(x) , for alle reelle x og for alle naturlige tal n.

Sætter vi her x = 1/n , har vi    g(1/n) = (1/n)2·g(1) , og lader vi nu p og q være naturlige tal, har vi

        g(p/q) = g(p·(1/q)) = p2·g(1/q) = (p/q)2·g(1) .

For ethvert rationalt tal r ∈ Q har vi derfor etableret, at der gælder

        g(r) = r2·g(1) .

Hvis g skal være en kontinuert funktion, må der derfor for ethvert reelt x ∈ R gælde

        g(x) = x2·g(1) .


Skriv et svar til: Funktional ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.