Matematik

Enigma M4, maksimal antal kombinationsmuligheder?

13. december 2014 af jullle3 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Skriver fortiden opgave i Historie/Matematik i emnet Enigma og 2. verdenskrig, og spørsgmålet kom til mig "Hvad er det maksimale antal kombinationsmuligheder Enigma M4 kan opnå, hvis 4 rotorer vælges fra en boks med 10" 

Er der nogen der ved om mine forsøgte udregninger er korrekte?

29^4=707281 kombinationer dannet af de 4 roterer (29 da vi har det antal bogstaver i det danske alfabet, og de alle fire rotorer kan indstilles på hver deres måde)

At vælge 4 rotorer fra en boks med 10 skaber:

10*9*8*7 = 5040 kombinationsmuligheder

5040*707281=3.564.696.240 kombinationsmuligheder totalt fra rotorende 

Koblingstavlen danner maksimalt antal muligheder ved brug af 2 ledningskoblere, det vil sige at den i sig selv danner:

37554385678684875 kombinationsmuligheder(Har dette resultat fra en tidligere udregning i opgaven)

Det totalte antal vil jeg så tror blir:

3564696240*37554385678684875=133.869.977.424.317.822.057.370.000 kombinationsmuligheder

Virker det realistisk for nogle? For mig virker det lidt overdrevet, men det er jo også meningen med Enigma, dog er jeg stadig lidt usikker på resultatet.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2014 af PeterValberg

se denne video [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
13. december 2014 af jullle3 (Slettet)

Ja fin video, stadig dog lidt i tvivl om det med 4 rotor Enigmaen :) 

-Tak for hjælpen 


Skriv et svar til: Enigma M4, maksimal antal kombinationsmuligheder?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.