Matematik

Godstog, hvordan finder jeg hvor stor farten højst må være?

14. december 2014 af munkknudsen (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Opgaven lyder sådan: Undersøg, hvor stor farten højst må være, hvis bremselængden skal være under 1000m.

B: Bremselængde i meter

v: Fart i km/t

L: Togets længde i meter

b: Togets bremsetal

Ligningen er B=(2,765*v+0,0480*L)^2, men hvordan finder jeg ud af hvad farten højst må være hvis bremselængden er 1000. Er der en der kan vise mig det punkt for punkt? Eller bare på en nem og simpel måde.

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2014 af peter lind

Indsæt B=1000m og  L (har du formentlig; men den er ikke opgivet #0). Det giver en ligning til bestemmelse af v


Svar #2
14. december 2014 af munkknudsen (Slettet)

Det forstår jeg ikke

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2014 af SuneChr

Kvadrér parentesen i B           B = (2,765v+0,048L)2 < 1000
(2,7652)v2 + (2·2,765·0,048L)v + (0,0482L2 - 1000)  < 0
Det er en 2.gradsulighed m.h.t. v      v ligger mellem rødderne
# 0  Hvor kommer b ind i billedet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2014 af SuneChr

En anden, og mindre besværlig, måde at løse opgaven på, er
(2,765v+0,048L)2 < 1000     ⇔     | 2,765v+0,048L | < 10√10


Skriv et svar til: Godstog, hvordan finder jeg hvor stor farten højst må være?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.