Kemi

Udregning af pKa værdien for quinin

05. januar 2015 af dreadwagk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej Alle, jeg har udført et forsøg om at finde pKa af quinin. Men jeg får ikke det rigtige, kan nogen fortælle om dette er korrekt tænkt?

Jeg har lavet en 1 L opløsning af quinin hvor der er tilsat 10 ml 2 M H2SO4. koncentrationen af quinin i denne opløsning har jeg regnet til 2,60*10-4 M. Jeg har lavet en række fortyndinger som jeg er analyseret i et spektrometer, som jeg bruger til at finde den molære absorptionskoefficent. Den er på 5921,5 M-1cm-1.

Vi har nu taget 5 ml af vores 1 L opløsning over i en 10 mL målekolbe og tilsat 0,05 mL 2 M NaOH, og fuldt vand til mærket. I spektret ser vi 2 peaks, (λ=318,01 nm A=0,68754) og (λ=348, 75 nm A = 0,83572). peaken ved højst bølgelængde er den protoniseret form af quinin og den anden er den deprotoniseret. For at finde pKa, udregnes koncentration af disse 2 former (c=0,000116 M for λ=318,01 nm og  c=0,000141 M for λ=348, 75 nm), udført i en 1 cm kuvette.

Jeg har så regnet [H+] som:

[H2SO4] i 1 L opløsningen: 2 M * 10 ml /1000 ml = 0,02 M

da 10 ml i 1 L er en 100 gange fortyndning.

Herfra er [H+]=2*0,02 M = 0,04 M

Da vi tog 5 ml af opløsningen over i 10 ml målekolben, er antal mol H+: 0,04 M * 0,01 L = 0,004 mol

Antal mol af NaOH udregnes ved:

0,05 ml 2 M NaOH er: 2 M * 5*10-5 L =0,001 mol

trækker vi det fra hinanden fås 0,003 mol af H+ i overskud. og i en 10 ml målekolbe er koncentrationen

[H+]=0,03 M.

ligevægten regnes så:

Ka= (0,000116 M * 0,03 M) / (0,000141 M) * M-1 = 0.0246

og pKa= - log(0,0246)=1,61

som jeg ser det på nettet burde pKa for quining være 4.1. så jeg har måske begået en fejl. Kan nogen hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2015 af Heptan

Du siger at du har beregnet absorptionskoefficienten 5921,5 M-1cm-1, men ved hvilken bølgelængde er det??

Det ser ud som om at du ved de to bølgelængder har brugt de to absorptionskoefficienter 5927,069 og 5927,0922 respektivt (har du brugt den samme ved hver bølgelængde!?).


Svar #2
05. januar 2015 af dreadwagk (Slettet)

Ahh, ja jeg kan se jeg har lavet en fejl. Absorptionskoefficienten på 5921,5 M-1cm-1 er ved 347,57 nm. Og ja jeg har brugt denne ved begge udregninger, fejlen må skylles jeg har afrundet lidt på min koncentration.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2015 af Heptan

Har du så en værdi ved  318,01 nm? (og evt 348, 75 nm)


Svar #4
05. januar 2015 af dreadwagk (Slettet)

Jeg har en håndfuld spektre som jeg brugte til at finde absorptionskoefficienten til 347,57 nm (plotte absorbans mod koncentration). Jeg kan vel bruge dem til at finde absorptionskoefficienten ved de andre bølgelængder og så ellers regne som som før.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2015 af Heptan

Alternativt kan du jo bare beregne koncentrationen ved den anden bølgelængde, idet du kender totalkoncentrationen.

Det er så lidt mystisk at du har fået c = 0,000141 M for den protonerede form, da totalkoncentrationen er 0,000130 M


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2015 af Heptan

#0
Da vi tog 5 ml af opløsningen over i 10 ml målekolben, er antal mol H+: 0,04 M * 0,01 L = 0,004 mol

For det første er 0,04 * 0,01 ikke lig med 0,004.

For det andet skal man gange med 0,005 L og ikke 0,01 L

#0
0,05 ml 2 M NaOH er: 2 M * 5*10-5 L =0,001 mol

Jeg får 0,0001 mol


Skriv et svar til: Udregning af pKa værdien for quinin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.