Kemi

Ligninger

14. januar 2015 af simon196 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har disse opgaver for, som jeg har utrolig svært ved.

Jeg har læst opgave c.. Håber nogle kan hjælpe mig :)!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2015 af Heptan

Skal vi starte fra en ende af, eller fra opgave c?


Svar #2
14. januar 2015 af simon196 (Slettet)

Mente faktisk at jeg har lavet opgave c. Men vi skal starte fra a selvfølgelig - undskyld min formulering :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2015 af Heptan

Er det en selvfølge ?? Men okay :)

A

Benyt    n = cV    til at beregne stofmængden af hhv. natriumchlorid og natriumphosphat.

Beregn evt. også massen af disse med    m = nM


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2015 af Heptan

B

Kig evt. på bjerrumdiagrammet for phosphorsyre.

Ved pH = 7,2 er der et puffersystem bestående af de to ioner H2PO4- og HPO42-.

Hvad skal man tilsætte for at omdanne phosphat, PO43-, til de to ioner?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. januar 2015 af Heptan

C

Hmm, jeg kan kun finde max syv ioner, kan du fortælle mig hvilken jeg har overset?

Na+

Cl-

H3O+

OH-

H2PO4-

HPO42-

PO43-


Svar #6
14. januar 2015 af simon196 (Slettet)

a) vi ved jo ikke helt hvad c og v er? Og hvad skal vi bruge m=nM til?

b) Syre? Jeg er ikke helt sikker

c) det er rigtigt, der er kun 7 :b


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2015 af Heptan

a) c er stofmængdekoncentrationen.

v er reaktionshastigheden.

V er volumen.

Jeg vil desuden anbefale at læse kapitel 1 i din bog inden natten før eksamen. :P

b) Korrekt

c) Men der står jo der er 8?


Svar #8
14. januar 2015 af simon196 (Slettet)

a) Just did it - Fik stofmængden til  0.1 og 0.05

og at de begge vejede 5.8g og 5.9g.

kan du hjælpe mig med d og e?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. januar 2015 af Heptan

D

Brug pufferligningen,

pH=pK_S + \log \left ( \frac{x_b}{x_s} \right )

hvor xb/xs er forholdet.

\frac{x_b}{x_s} =10^{pH-pK_S}


Svar #10
14. januar 2015 af simon196 (Slettet)

Er det muligt du kan gå lidt mere detaljeret ved D? 

Vi arbejde nemlig med pufferligningen for 1½ år siden så det ligger langt tilbage :)!


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. januar 2015 af Heptan

#10

xb er basebrøken og xs er syrebrøken. Der gælder at    xb + xs = 1   

Forholdet mellem base og syre er

\frac{x_b}{x_s} = \frac{1-x_s}{x_s}=\frac{x_b}{1-x_b}=10^{pH-pK_S}

Forholdet kan også skrives    xb : xs

Formlen jeg skrev er en omskrivning af pufferligningen

pH=pK_S + \log \left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

som følge af den nyttige sammenhæng

\frac{n_b}{n_s} =\frac{x_b \cdot n_{(total)}}{x_s \cdot n_{(total)}} =\frac{x_b}{x_s}

idet

x(A) =\frac{n(A)}{n_{(total)}}


Svar #12
14. januar 2015 af simon196 (Slettet)

Så hvad er det jeg skal nu helt præcist?


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. januar 2015 af Heptan

Regne


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. januar 2015 af Heptan

E tilsætning af ethanoat

Benyt at begge opløsninger er 1,0 M før fortynding, og brug en omskrivning af pufferligningen:

pH=pK_S + \log \left ( \frac{V_b}{V_s} \right ) \\ \Leftrightarrow pH=pK_S + \log \left ( \frac{V_b}{1\ \textup{L}-V_b} \right ) \\ \Leftrightarrow pH=pK_S + \log \left ( \frac{1\ \textup{L}-V_s}{V_s} \right )

da Vs + Vb = 1 L. Nu skal du isolere Vs (eller Vb om du vil). Når du har beregnet én af dem, kan du beregne den anden. De to voluminer skal blandes i en 1 L målekolbe, hvoraf en 1,0 M buffer fås.


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. januar 2015 af Heptan

E tilsætning af fast natriumhydroxid

Antag at hydroxid og ethansyre reagerer fuldstændigt. Heraf fås pufferligningen

pH=pK_S + \log \left ( \frac{n_b+n_{(NaOH)}}{n_s-n_{(NaOH)}} \right )=pK_S +\log \left ( \frac{n_{(NaOH)}}{n_s-n_{(NaOH)}} \right )

da nb = 0. ns er lig med 1 mol, og du skal isolere n(NaOH).

Massen af natriumhydroxid kan så beregnes ved    m = nM


Svar #16
14. januar 2015 af simon196 (Slettet)

Super, tusind tak :)!

Har du nogen forslag til hvordan e skal klares?
 


Brugbart svar (0)

Svar #17
16. januar 2015 af Heptan

#16 Ja


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.