Matematik

2. gradsligning

15. januar 2015 af Heptan - Niveau: A-niveau

Hvorfor får jeg forskellige resultater? Er det ikke den samme ligning?

Når jeg løser dem i hånden får jeg

x = 0,045378042       V       x = -3,195378

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Det er kun den sidste CAS-løsning der er korrekt. Måske har du tastet forkert i CAS-værktøjet i den første ligning.


Svar #2
15. januar 2015 af Heptan

Jeg tror det er en fejl i CAS-værktøjet. Når jeg løser den første ligning jeg har skrevet, regner den forkert. Men når jeg skærer parenteserne ud i pap, får den det rigtige resultat.

Lidt irriterende hvis man sidder til eksamen, men så må jeg vel lave parenteserne hver gang for en sikkerheds skyld...

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, der skal parentes om faktorerne i nævneren. Ellers løser den ligningen

        \frac{1}{3}=\frac{(0,05-x)(0,1+x)}{0,05+x}


Svar #4
15. januar 2015 af Heptan

#3

Hvorfor giver den så ikke løsningen  x = 3/2  i ligningen

\frac{1}{3\cdot 2} =\frac{1}{x}

?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvordan bliver det præcist skrevet i dit CAS-værktøj? Som du har skrevet det i #2?


Svar #6
15. januar 2015 af Heptan

#5

Ja, det er et screen shot jeg har taget.

Når jeg skriver i CAS-værktøjet, så skriver jeg (uden farver):

1/3 = (0,05-x)/((0,05+x)(0,1+x))            (det er ligningen den ikke kan løse)

Når jeg skriver ligningen som den godt kan løse, skriver jeg:

1/3 = (0,05-x)/(((0,05+x)(0,1+x)))          (det er ligningen den godt kan løse)

... og så skriver den det pænt op som vist i screen shot.

Tilsvarende skriver jeg

1/x = 1/(3 * 2)

eller

1/x = 1/((3 * 2))


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er ejendommeligt, at den ikke vil gøre det ordentligt med 2 lag parenteser i nævneren, for det burde være korrekt skrevet. Med tre lag parenteser burde det ene lag være overflødigt. Ville det hjælpe med et eksplicit multiplikationstegn mellem de to parenteser i nævneren?


Svar #8
15. januar 2015 af Heptan

Jeg har forresten selv lavet linjerne.


Svar #9
15. januar 2015 af Heptan

Ja, det hjalp! Så skal jeg enten lave ekstra parenteser eller eksplicitte multiplikationstegn.

Tak for hjælpen.


Svar #10
15. januar 2015 af Heptan

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #11
15. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det giver unægtelig anledning til en vis forsigtighed ved benyttelsen af det CAS-værktøj.


Svar #12
15. januar 2015 af Heptan

#11

Hvilket CAS-værktøj vil du anbefale? Jeg har efterhånden også vænnet mig til TeX, men det er vel ikke et CAS-værktøj.


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jeg bruger bare Excel til lette beregninger.


Skriv et svar til: 2. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.