Fysik

Bestemme spændingsfald og strømstyrke i hver enkelt modstand i en parallelforbindelse

05. februar 2015 af Arccossintan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har vedhæftet en opgave, som jeg har løst. Opgaven går ud på, at jeg skal bestemme spændingsfaldet og strømstyrken i hver enkelt modstand af en parallelforbindelse med tre modstande. Jeg har vedhæftet min besvarelse, og har blot brug for at vide, om jeg har løst opgaven korrekt. Såfremt at jeg ikke har, mangler jeg vejledning til at gøre dette.

Mvh. Emil

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Den er helt gal:  Alle modstande er ikke parallelkoblede. Første modstand (R1) sidder jo i serie.

Du kan finde erstatningsmodstanden for ( R2 || R3 ), og sætte denne i serie med R1.

Du kan også anvende Kirchhoffs love, skulle du have lært om dem, til at finde strømme og spændinger.

Kirchhoffs strømlov siger at  I1 - I2 - I3 = 0, hvilket jo ikke gælder for din beregning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2015 af hesch (Slettet)

#2 (fortsat):

Du kan betragte knudepunktet mellem de tre modstande, og tildele dette spændingen Uk .

Kirchhoffs strømlov: 

I1 - I2 - I3 = 0

kan så formuleres:

(9V - Uk ) / R1 - (Uk - 0V) / R2 - (Uk - 0V ) / R3 = 0

Find Uk , og benyt ohms lov til at finde I1, I2 og I3.

U1 = (9V - Uk)  osv.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2015 af Soeffi

Alternativ tegning.

Vedhæftet fil:kredsløb.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2015 af mathon

De to paralleltforbundne modstands erstatningsresistans:

                R_p=\frac{(110\; \Omega )\cdot (120\; \Omega )}{(110\; \Omega )+ (120\; \Omega )}=\frac{1320}{23}\; \Omega =57,3913 \; \Omega

Kreds løbet kan altså tolkes
som to serieforbundne modstand på henholdsvis 22 Ω og 57,3913 Ω.

Serieforbundne modstand deler hvilespændingen i modstandstallenes forhold:

         U_{22}=\frac{22}{22+57,3913}\cdot (9\; V)=2,494\; V

         U_{par}=\frac{57,3913}{22+57,3913}\cdot (9\; V)=6,506\; V


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2015 af mathon

        I_{22}=\frac{9\; V}{(22\; \Omega )+(57,3913\; \Omega )}=0{,}113363\; A=113,363\; mA

        I_{110}=\frac{6,506\; V}{110\; \Omega }=0,059145\; A=59{,}145\: \; mA

       I_{120}=\frac{6,506\; V}{120\; \Omega }=0,054217\; A=54{,}217\; mA


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2015 af hesch (Slettet)

## 5,6:  Nå, ja. Det kan jeg godt se mangler i #2, der jo ikke foretager:

Den fulde gennemregning, pænt stillet op og klar til afskrift.

Jeg troede at hensigten her på SP var at give hjælp/hints. Ikke at løse opgaven. Dette fordi SP anbefaler/fremsætter ønske om:

Lad, for så vidt muligt, være med at give endelige svar. Ofte er et hint meget mere værd for spørgeren end at få svaret serveret.


Svar #8
05. februar 2015 af Arccossintan (Slettet)

Tak til alle for de meget fyldestgørende svar!


Skriv et svar til: Bestemme spændingsfald og strømstyrke i hver enkelt modstand i en parallelforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.