Matematik

hjæææælp areal

20. februar 2015 af Mathildeeee (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, håber nogle søde sjæle kan hjælpe mig med denne opgave.

opgaven er vedhæftet

Vedhæftet fil: opg 1.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2015 af mathon

Tegn det ind i et koordinatsystem og få overblik.

Beregn førstekoordinaten til de fire skæringspunkter.


Svar #2
20. februar 2015 af Mathildeeee (Slettet)

#1

Når så jeg har tegnet den ind, hvordan finder jeg arealet?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2015 af Soeffi

Vedhæftet fil:areallinjer.png

Brugbart svar (1)

Svar #4
20. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Find skæringspunkterne mellem m1 og parabelen, og mellem m2 og parabelen. Benyt så figuren i #3 til at opstille et udtryk for arealet af den figur, der begrænses af parabelen og de to linier.


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2015 af mathon

      x-grænser
                                  12x2 + x + 3 = 12x + 6

                                         α  og  β

      x-grænser
                                  12x2 + x + 3 = 12x + 4

                                         γ  og  δ

            Areal
                         A=\int_{\alpha }^{\beta }((12x+6)-(12x^2+x+3))dx-\int_{\gamma }^{\delta }((12x+4)-(12x^2+x+3))dx


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. februar 2015 af mathon

           A=\int_{\frac{11-\sqrt{265}}{24}}^{\frac{11+\sqrt{265}}{24}}\left ( -12x^2+11x+3 \right )dx-\int_{-\frac{1}{2}}^{1}(-12x^2+11x+1)dx


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5, #6

Ifølge det vedlagte har parabelen ligningen y = (1/2)x2 + x + 3 , mens de to linier har ligningerne

        m1: y = (1/2)x+4      og       m2: y = (1/2)x + 6 .

Skæringskoordinaterne α og β er derfor løsninger i ligningen

        (1/2)x2 + x + 3 = (1/2)x+6 , dvs.

        (1/2)x2 + (1/2)x - 3 = 0

eller

        x2 +x -6 = (x-2)(x+3) = 0 ⇒  α = -3 , β = 2

Skæringskoordinaterne γ og δ er tilsvarende løsninger i ligningen

        (1/2)x2 + x + 3 = (1/2)x+4 , dvs.

        x2 + x - 2 = (x-1)(x+2) = 0 ⇒ γ = -2 , δ = 1

Arealet er derfor

        \newline\newline A=\int_{-3}^{2}\frac{1}{2}(2-x)(x+3)\, \textup{d}x-\int_{-2}^{1}\frac{1}{2}(1-x)(x+2)\, \textup{d}x \newline\newline =\frac{1}{2} \int_{0}^{5} (5-u)u\, \textup{d}u-\frac{1}{2}\int_{0}^{3} (3-u)u\, \textup{d}u


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. februar 2015 af mathon

#7

i min vedlagte dokument er koefficienten 12 og ikke 1/2.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Når jeg læser dokumentet i #0, er de tre ledende koefficienter alle 1/2 . Det er også i overensstemmelse med graferne i #3.


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. februar 2015 af mathon

#9

Det kan jeg godt se og jeg undrede mig over #3. Men jeg fik ikke dato-stregen, som er smuttet under transmissionen. Jeg erindrer nu, at vi vist en gang tidligere har været i en lignende situation med 1/2
og 12. Kan du huske det?


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det ligger lidt svagt i erindringen. I det her vedlagte Word-dokument er de tre funktionsudtryk indlagt som Equation-objekter og brøkerne er indsat som brøkobjekter, dvs. med vandrette brøkstreger.


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. februar 2015 af mathon

#11

Forklaringen er vist,
at Word 2007-ligninger ikke understøttes i Word 2008 til Mac. Lignigner bevares men vises kun som "pladsholdere".


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det kan meget vel være forklaringen. Det bekræftes vist også af diskussionen i denne externe tråd

http://apple.stackexchange.com/questions/45548/word-for-mac-equations

Problemet kan muligvis løses ved at opgradere til Word for Mac 2011.


Svar #14
21. februar 2015 af Mathildeeee (Slettet)

Altså er det svaret, du har skrevet i #7?


Brugbart svar (2)

Svar #15
21. februar 2015 af mathon

Arealet er derfor

        \newline\newline A=\int_{-3}^{2}\frac{1}{2}(2-x)(x+3)\, \textup{d}x-\int_{-2}^{1}\frac{1}{2}(1-x)(x+2)\, \textup{d}x \newline\newline =\frac{1}{2} \int_{0}^{5} (5-u)u\, \textup{d}u-\frac{1}{2}\int_{0}^{3} (3-u)u\, \textup{d}u=

                  \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \frac{1}{2}\cdot \int_{0}^{5}(5u-u^2)\, \textup{d}u-\frac{1}{2}\cdot \int_{0}^{3}(3u-u^2)\, \textup{d}u\newline\newline\frac{1}{2}\cdot\left ( \left [\frac{5}{2}u^2-\frac{1}{3}u^3 \right ]_{0}^{5}- \left [ \frac{3}{2} u^2-\frac{1}{3}u^3\right ]_{0}^{3} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er meningen, du så selv skal regne færdig. Man ender med en talværdi for arealet.


Skriv et svar til: hjæææælp areal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.