Matematik

Indfør passende variable

24. februar 2015 af anneguldhøj (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er i tvivl om, hvordan jeg løser denne opgave -> hjælp søges. 

I et firma er udgifterne til bortskaffelse af affald 89 kr. pr. tons, og der er et månedligt gebyr på 48 kr. 

Indfør passende variable og opstil en matematisk sammenhæng mellem mængde af affald (målt i tons) og samlet udgift.

Jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg skal løse denne opgave. 

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2015 af peter lind

Variable x mængden af affald, y samlet udgift


Svar #2
24. februar 2015 af anneguldhøj (Slettet)

Tak for det - har lige et andet spørgsml, hvis du har tid: 

I et andet firma er sammenhængen mellem årlig indtægt f(x) målt i mio. kr. og år efter 2001 x er givet ved sammenhængen: 

f(x) = 3,4 * 1,12^x 

1. giv en fortolkning af konstanterne 3,4 og 1,12 

2. Beregn firmaets indtægt i år 2012 

3. beregn hvornår firmaets indtægt overstiger 10 mio kr.

4. beregn hvor lang tid der går, før indtægten bliver fordoblet

ALLE opgaverne undtaget opgave 4 har jeg besvaret, kan du evt hjælpe med opgave 4 med fordobling? skal man bruge fordoblingskonstanten eller hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2015 af peter lind

Ja det er lige netop fordoblingskonstanten, der spørges efter


Svar #4
24. februar 2015 af anneguldhøj (Slettet)

Er dette så korrekt? 

f(x) = 3,4*1,12^x

T2=ln(2)/ln(1,12) = 6,116 

Det vil altså sige, at der går 6 år, før indtægten bliver fordoblet?


Svar #5
24. februar 2015 af anneguldhøj (Slettet)

Er nemlig lidt i tvivl, om jeg har løst opgaven korrekt. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar 2015 af peter lind

Du har løst den korrekt. Du kan nemt selv teste det ved at beregne f(6,116)


Skriv et svar til: Indfør passende variable

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.