Kemi

svag syre - beregninger

25. februar 2015 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

Jeg kan ikke lige gennemskue, hvordan man kommer i gang med den her. Man skal jo bare kende en af tingene, og så kan man beregne de andre. Men jeg kan ikke komme i gang - er der en der kan se det?

Opg: Beregn [H3O+], [OH-], pH og pOH  for 0,035 M  CH3COOH, og beregn hydronolysegraden α i %.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2015 af Heptan

Brug svag-syre formlen:

pH = 1/2(pKs - log cs)

Den er gyldig når cs > 10-4 M
og
4 < pKs < 10

Benyt desuden, i forlængelse af ovenstående formel, at

[CH3COO-] = [H+]


Svar #2
25. februar 2015 af cecilied34 (Slettet)

Men jeg kender jo ikke pKs, og jeg kan vel ikke bestemme den ud fra de oplysninger jeg får udlveret? Eller hvad?

Hvordan skal [CH3COO-] = [H+] anvendes?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2015 af Heptan

Nej, den må du slå op. Jeg husker den som 4,76.

Benyt at

[H^+]=10^{-pH}


Svar #4
25. februar 2015 af cecilied34 (Slettet)

Nårh, ja. pKs kan jo bare slås op. Jeg tænkte at det var forskellige alt efter koncentration mv. Har lige slået den op, og du huskede rigtigt.

pH = 1/2(4,76 - log(0,035)) = 3,11

pOH = 10,89

Og så kan man finde [H3O+], [OH-] ved hjælp af pH og pOH nu? Er det sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2015 af Heptan

Ja


Svar #6
25. februar 2015 af cecilied34 (Slettet)

Mange tak :-)


Skriv et svar til: svag syre - beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.