Matematik

højde på cirkelbue

03. marts 2015 af RobinHansen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, nogen der kunne vise mig måden at nå frem til hvad de beder om i del "b" under det dokuemnt je har vedhæftet. Ville være taknemmelig for det. 

mvh

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Af cirklens ligning:  (x - x0)2 + (y - y0)2 = r2  ses at  (x0 , y0) = ( 0 ; -17,1 ).

Punktet D = ( xD ; yD ).  xD = 6.  Find yD ved indsættels af xD i ligningen i a).

På lignende måde findes yC .

Kald støttepunktet for h1 for E.  yE = yC .

Længde af h1 = yD - yE .


Svar #2
03. marts 2015 af RobinHansen (Slettet)

Mange tak for hjælpen.

mvh


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Man skal først bestemme cirklens ligning ud fra den angivne pilhøjde h = 5 og kordelængde k = 2·14 for det viste cirkelafsnit. Kaldes cirklens radius for r, har man

        (r - h)2 + (k/2)2 = r2

eller

        r2 - 2rh + h2 + (k/2)2 = r2

dvs.

       2rh = h2 + (k/2)2

eller

        r = (h2 + (k/2)2)/(2h) = (52 + 142)/(2·5) = (25 + 196)/10 = 221/10 = 22,1

Centrum ligger på y-aksen i afstanden r = 22,1 fra punktet B, dvs ved y-koordinaten 5 - 22,1 = -17,1 . Cirklens ligning er da

        x2 + (y + 17,1)2 = 22,12 .

Stangen h1 har x-koordinaten 6 , hvorfor stangens længde er den positive y-koordinat for punkter på cirklen med x-koordinat 6 , dvs

        (y + 17,1)2 = 22,12 - 62

dvs

        y = -17,1 + √(22,12 - 62)


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. marts 2015 af hesch (Slettet)

#3:  Det var dog en besværlig beregning i forhold til metoden i #1.

Med det vedhæftede koordinatsystem i #0, er yE = yC = 0    ( naturligvis ).

Så i #1 behøver man blot at beregne yD .

Resultaterne i #1 og #3 er ens.


Svar #5
04. marts 2015 af RobinHansen (Slettet)

Mange tak for hjælpen begge to. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad er der besværligt i det? Du har jo slet ikke bestemt cirklens ligning, som den første del af opgaven går ud på.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Nå nej, undskyld.  Jeg skimmede det bare, som at ligningen var givet, men det skal jo vises.

Jeg undrede mig godt nok over, at målet 5m ude til venstre var opgivet, for hvad skulle man bruge det til ?

PS: Men jeg er lidt undskyldt af, at trådstarter specifikt beder om hjælp til del b).


Svar #8
05. marts 2015 af RobinHansen (Slettet)

#7 Det er trodsalt rigtigt nok, jeg bad kun om b). Stadig, begge to, I var hjælpsomme, tak igen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. juli 2015 af Soeffi


Skriv et svar til: højde på cirkelbue

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.