Matematik

hjælp til løsning af mat opgaver

17. marts 2015 af Jens6554545 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Grafen for en løsning f til differentialligningen

xy' + y = 2x 

har en tangent med hældning -2 i punktet (1,f(1)). 

Bestem denne tangents ligning. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Beregn punktets y-koordinat ved at indsætte de kendte værdier for x og y' i differentialligningen og isoler y. Indsæt derefter i tangentligningen.

Man kender x0 = 1 , y' = f '(1) = -2 og kan så beregne y = f(1) .


Svar #2
17. marts 2015 af Jens6554545 (Slettet)

Altså x=1 men hvad er y' lig med?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

y' er jo tangenthældningen i punktet. Se #1.


Svar #4
17. marts 2015 af Jens6554545 (Slettet)

1*(-2)+y=2*1 

y=4 


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt. Indsæt nu de kendte størrelser i tangentligningen.


Svar #6
17. marts 2015 af Jens6554545 (Slettet)

y=2x-xy'

y=2*1-1*(-2)

y=0

tangentligningen: 

y=f'(x0)(x-x0)+f(x0)

y=f'(1)(x-1)+f(1)

y=-2(x-1)+0

y=-2x-1

?


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

I #4 beregnede du korrekt y = f(1) til 4. Nu laver du regnefejl og får det til 0. Indsæt de korrekte tal i tangentligningen. Du laver også andre fejl med ikke at gange korrekt ind i en parentes.


Svar #8
17. marts 2015 af Jens6554545 (Slettet)

y=-2(x-1)+4

y=-2x-2

Og mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er stadig forkert. Du ganger forkert ind i parentesen med -2.


Svar #10
17. marts 2015 af Jens6554545 (Slettet)

y=-2x+2


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det er stadig forkert.

        y = -2·(x - 1) + 4

           = -2x + 2 + 4

           = -2x + 6


Skriv et svar til: hjælp til løsning af mat opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.